Intervju Manuela Šola: kako spajam obiteljske radosti i strast za stvaranjem

Elegancija, inteligencija u poduzetničkom stvaranju te neovisnost u stvaranju novog glavne su odrednice kojima se može opisati Manuela Šola koja je odavno poznata na hrvatskoj dinamičnoj poslovnoj sceni.

Jedna je od uspješnih žena prema svim kriterijima modernog svijeta u kojem živimo, ali je i nježna mama prekrasne djevojčice Tije koja uz, podjednako uspješnog, supruga Nikole Žinića s još većom strašću stvara nove svjetove.

Manuela Šola primjer je žene koja strastveno voli svoj posao i zna baratati sa svim novim trendovima na tržištu pa tako uz obiteljski život savršeno spaja svoju regionalnu agencija za odnose s javnošću, organizaciju događaja i digitalne komunikacije Komunikacijski laboratorij i multibrand storea za djecu u Zagrebu Ne.Ne.Ne.

W:Kod Vas se uvijek s uspjehom nižu životne situacije, kako poslovno tako i privatno! Počet ćemo s nečim vezanim za najljepši dio. Koliko kćerkica ima godina i kako je dobila svoje ime?

Naša djevojčica se zove Tija i ima 21 mjesec ( još smo u mjesecima:)….Mi smo nekako tražili to ime, htjeli smo da je nama posebno a opet da nekako pokušamo pogoditi da je to ime koje će ona dobro “nositi”.

Ja sam željela da se zove Bura jer mi je to bas fora, jer sam zamišljala jednu krhku ali snaznu djevojčicu koja rastura svijetom… Ali onda smo počeli pisati popis imena, zajedno, na ogledalu u sobi ili smo u nekom razgovoru rekli da moramo naći nešto jako dobro, jer je ona “ ti i ja”… tada smo se pogledali, zapisali na ogledalo Tija, i još neko vrijeme razmišljali i na kraju odlučili- Tija. I nekako joj dobro leži to ime.

Tija

W:Kada ste se “vratili” na posao, mada je to teško reći za svakoga tko je vlastiti poduzetnik. Name, Vaša agencija Komunikacijski Laboratorij poznata je kao i više nego uspješna tvrtka za odnose s javnošću, organizacije događanja pa i digitalnu komunikaciju.. No, svejedno, kako Vam sada izgleda dan?

Ja sam se jako rano vratila na posao. I noć kad sam rodila sam pisala mailove (iako je to možda bilo od adrenalina a ne od potrebe :). No bila sam doma mjesec dana, i nakon toga se lagano vratila na posao. Već dugo vremena nisam u nikakvom laganom tempu, radim jako puno, samo se promijenio dnevni ritam.

Odlazim iz ureda između 16-17 sati kako bih vrijeme do spavanja provela s Tijom i imala potpuni fokus na naš mali obiteljski život. I onda, tek kad Tija zaspe, otvaram ponovno laptop.

Mislim da je danas u ritmu u kojem živimo jako teško zadovoljiti sve uloge, ali i vlastita očekivanja i standarde, pa onda spojiti majčinsku ulogu ali i karijeru u isto doba, i sve to pod nekom vrstom povećala, uff….
Jedino što možemo je truditi se, tražiti pomoć kada nam treba i prihvatiti ju, i nekako biti podrška jedni drugima.

Manuela-Sola-2018-By-Vuri-Matija

W:>Uz ogroman i zahtjevan posao koji radite otišli ste i korak dalje. Otvorili ste prekrasan dućan s renomiranim dječjim markama kako odjeće tako i igračaka. Kako je došlo do te ideje odnosno realizacije?

Kao i svi roditelji kada dobiju dijete, i mi smo vrlo brzo uvidjeli da ukoliko želimo Tiji kupiti odjeću koja nam se sviđa, koja nije nužno ružičasta, koja je od prirodnih materijala i po mogućnosti ima organske certifikate, da smo osuđeni na online shopping.

Da se razumijemo, ja jako volim online shopping i osobno sebi većinu stvari kupujem online, ali djetetu pogoditi veličinu i nije bas jednostavno ako nisi upoznat s brandom i modelima koje imaju. I onda smo zapravo uvidjeli kako u Zagrebu nema ništa slično, nema neki cool dućan u kojem je roditeljima lijepo, u kojem možete odabrati razne brandove za različite ukuse, u kojem ćete pronaći super poklon.

Nas shop je multibrand shop koji u svom asortimanu ima 80 % odjeće, a ostatak su cipelice i samo 2 branda igračaka. Tako da često znam reći da naši kupci idu u Male stvari po dječju opremu i igračke, a kod nas ih oblače:)
Male stvari je jedan super projekt koji pokazuje kako postoji publika u Zagrebu koja želi i cijeni lijepe stvari, i vjerujem da će i Ne.Ne.Ne to samo potvrditi.

W:Da li je “zgodno” imati supruga dizajnera uz sebe s obzirom na Vašu uspješnu tvrtku Komunikacijski Laboratorij, a sada i multibrand store Ne.Ne.Ne?

Zgodno je imati dobrog i zgodnog partnera. A ja mislim da ga imam:). Što se posla tiče, vjerujem da smo kao i drugi parovi koji se vole i dobro slažu – podrška smo si, pokušavamo imati što više razumijevanja i biti prisutni kada je to potrebno, a sigurno nam to olakšava što smo iz iste industrije.
Mi u Komunikacijskom laboratoriju surađujemo na nekim projektima s Bruketa&Žinić&Grey, ali surađujemo i s brojnim drugim agencijama. Kao i oni.

Ali naš zajednički projekt multibrand store Ne.Ne.Ne je projekt koji radimo sami, s puno strasti i znanja kojeg imamo, u kasne noćne sate za kuhinjskim stolom:)

W:S obzirom na Vaše znanje u odnosima s javnošću i promociji na svim razinama nije teško zamisliti da ćete ovaj dućan dovesti do zavidne razine prepoznatljivosti. No, svejedno što očekujete od tržišta, kome se želite najviše približiti?

Ovaj projekt je jedno veliko učenje za nas oboje, i mislim da nam već sad pomaže u našim primarnim poslovima jer smo sad s one “druge strane”. Mi smo zadovoljni s početkom, imamo viziju gdje želimo biti za 3 godine, a do tada vjerujem da ćemo pronaći našu stalnu publiku, ljude koji vjeruju našem odabiru.
Već sada, nakon samo nekoliko tjedna rada, imamo “stare kupce”, koji se vraćaju i kupuju ili svojoj djeci ili odabiru nešto za poklone.

Manuela-Sola-By-Vuri-Matija

W:Kako gledate na zaštitu okoliša i kako u svojoj misiji uklapate sve prepoznatljive trendove?

Trendovi u smislu ekološke proizvodnje, odgovornog poslovanja, kao i odgovorne konzumacije su nam izrazito bitni. Zaista vjerujemo da je manje više, da je potrebno birati i odabirati kvalitetu i poticati ekološku proizvodnju.

W: Što Vas je najviše privuklo kod supruga?

Ni ne znam više iskreno što me je najviše privuklo na njemu, ali znam da danas kada živimo jednim realnim životom s puno obveza i odgovornosti često pomislim kako je super da smo baš nas dvoje skupa. On je jedan jako dobar lik, duhovit i zabavan, veliki emotivac i dobar partner.

W:Kako najviše volite provoditi svoje slobodno vrijeme s prijateljima ili u obitelji?

Budući da slobodnog vremena zaista nemam puno, trudim se napraviti neki balans. Naravno da su kave s prijateljicama sada vrlo rijetke, ali im se veselim i radujem isto kao i prije.

Intervju: Diana Mikloš
Fotografije: privatni album Mauela Šola