Kralj lavova – Kids Friendly film

25 godina nakon animiranog “Kralja Lavova” o laviću Simbi – budućem kralju afričke savane, u kina je stigao spektakularni remake koji je učinjen fotorealističnom računalnom animacijom.

Izgleda poput dokumentarca s pravim životinjama-glumcima, koje usput govore i plešu. Iako nosi iste divne poruke o odrastanju, odgovornosti, obitelji i životu kao i originalni film, radi fotorealizma može imati jači učinak na mlađu djecu.

Pogotovo što se nasilja tiče – djeluje intenzivnije. Što nije loše, s obzirom da su životinje živa bića, za razliku od nacrtanih, pa je poželjno razvijanje empatije prema njima.

Film može poslužiti kao tema za razgovor o samopouzdanju i hrabrosti, ali i granicama mašte i stvarnosti ili recimo o napretku i utjecaju računalne tehnologije.

Igra sinkroniziran na hrvatski ali i u izvornoj engleskoj verziji, te u 3D, 2D i 4DX formatima.

Za djecu: 7+

Za roditelje: Roditelji će s lakoćom uživati u filmu zahvaljujući fantastičnoj animaciji (vjerujte, neki će misliti da se radi o pravim životinjama!) ali i univerzalnim temama.

Kino predstave “Kralja lavova” ionako su prvenstveno prepune odraslih bez djece.

Nasilje: Radi fotorealizma životinja nasilje djeluje intenzivnije, iako je zapravo sterilizirano kao i u ostalim Disneyevim filmovima.
Primjerice, vidi se borba “pravih” životinja, ali bez ikakve krvi ili groznih detalja prisutnih u pravom životu kroz objektiv dokumentaraca.

Zastrašujući prizori: Iako nisu eksplicitni, ima ih podosta i sastavni su dio priče Simbinog odrastanja – ubojstvo oca, hijene koje pokušavaju ubiti laviće, lešinari koji žele pojesti Simbu… Mogu djelovati zastrašujuće uglavnom mlađoj i plahijoj djeci.

Rječnik: Pogodan za djecu.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Film je normalnog tempa poput originalnog filma, no traje skoro 2 sata što bi moglo biti prenaporno nekoj djeci.

KIDS FRIENDLY: KRALJ LAVOVA, animirana obiteljska avantura, 118 min

Osvrt Tihoni Brčić – u želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.