Mali pokusi za veliko znanje

Mali pokusi za veliko znanje – za genijalce vrtićance.

Svijet znanosti ne mora biti bauk. A predrasuda o “dosadnim znanstvenicima” najbolje se može razbiti na praktičan način – pobudite u Vašem djetetu malog istraživača jer prvi uvjet koji je za to potreban posjeduje svako dijete – beskrajnu radoznalost koja je i slavne znanstvenike zaslužne za prijelomna otkrića potaknula da do njih dođu.

Jednostavnim, a znanstveno utemeljenim pokusima djetetu možete na zanimljiv način pokazati koliko je znanost prisutna u svakodnevnom životu. Pa ako Vam “jabuka još nije pala na glavu”, možda je vrijeme da to promijenite… Donosimo nekoliko jednostavnih pokusa za najmlađe koje svakako izvedite zajedno s njima, a namijenjeni su djeci do šest godina sukladno jednostavnosti spoznaje koja iz njih proizlazi.

Slonovska pasta

Potrebno: plastična boca, prehrambena boja, hidrogen peroksid, pola paketića suhog kvasca, nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa, 3 žlice mlake vode, dublja tepsija za pečenje kolača
Postupak: u šalici dobro pomiješajte vodu i kvasac. U praznu bocu koju ste postavili u tepsiju ulijte malo hidrogen peroksida, par kapi prehrambene boje i deterdžent za posuđe. Promiješajte sve sastojke lagano tresući bocu. Dodajte smjesu kvasca i vode.
Rezultat: Ubrzo će iz boce početi izlaziti nevjerojatna količina pjene, dovoljno da njome opere zube i jedan slon!
Objašnjenje: Kvasac je djelovao kao katalizator za razgradnju hidrogen peroksida u kisik i vodu. Kisik je pritom ostao “zarobljen” u sapunici, a kao rezultat pojavila se velika količina pjene.

Čarobna žlica

Potrebno: sol, papar, plastična žlica, tanjur, vuneni šal
Postupak: Stavite malo soli i papra na tanjur. Dobro protrljajte žlicu o vuneni šal te postavite žlicu iznad tanjura.
Rezultat: Žlica će postati “čarobna” jer će privući sol i papar na sebe. Pritom promatrajte što je prvo “poletjelo” na žlicu. Papar, naravno, jer je lakši.
Objašnjenje: Trljanjem žlice o šal stvorio se statički elektricitet i žlicu pretvorio u magnet.

Papir ili krumpir

Potrebno: Nož, list papira i jedan krumpir.
Postupak: Uzmite nož ravne oštrice i pokušajte prerezati njime papir presavijen napola. To ćete uspjeti vrlo lako. Ponovite pokus, ali na način da nož stavite usred presavijenog papira i tako pokušajte prerezati krumpir.
Rezultat: Nož i papir lako će proći kroz krumpir i prerezati ga, ali papir će pritom ostati – cijel!
Objašnjenje: Pritisak koji krumpir vrši na oštricu noža i papir dok oni prolaze kroz njega omogućuje da papir ostane cijel jer su njegova vlakna čvršća nego vlakna krumpira i nož ga stoga ne prereže.

pokus-1

Jaje u boci

Potrebno: oljušteno tvrdo kuhano jaje, boca s grlićem užim od jajeta, komadić papira, žigica ili tanka svijeća.
Postupak: Za ovaj pokus najprikladnija je stolna boca sa širokim grlićem, primjerice poput onih za posluživanje vina, odnosno s grlićem u koje jaje može ući, ali ne može upasti u bocu. Uzmite zgužvani komadić papira te ga ubacite u bocu. Vrlo pažljivo zapalite papir dugom tankom svijećom ili u bocu ubacite upaljenu žigicu. Odmah zatim postavite jaje na grlić.
Rezultat: Iako inače jaje ne može proći kroz grlić boce jer je većeg promjera, sada će ga boca usisati uz neobično grgljanje.
Objašnjenje: u boci je tlak zraka gotovo isti kao i vani, ali kad papir krene gorjeti, tlak se u boci povisi. Kad prestane gorjeti, zrak se naglo hladi, a tlak pada te se stvori djelomičan vakuum. Vanjski zrak pritom vrši pritisak na jaje te ga gurne u bocu.

Suh papir u čaši vode

Potrebno: umivaonik, čaša, papirnati ubrus, voda
Postupak: Uzmite papirnati ubrus, dobro ga zgužvajte i stavite u čašu. Napunite umivaonik vodom i vrlo pažljivo okrenite čašu u kojoj je ubrus te je stavite u napunjeni umivaonik.
Rezultat: Iako biste rekli da će se ubrus smočiti, voda nije ušla u čašu te je ubrus ostao – suh.
Objašnjenje: Čaša je puna zraka koji ne dopušta vodi da uđe. S druge pak strane, zrak ne može izaći iz čaše jer je lakši do vode te je stoga ubrus ostao suh.

Kao da nema boce

Potrebno: jedna boca i jedna svijeća
Postupak: stanite na 20 cm udaljenosti od boce, a upaljenu svijeću postavite na istoj udaljenosti odnosno 20-ak cm iza boce. Puhnite.
Rezultat: Svijeća će se ugasiti iako ju je boca zaklanjala.
Objašnjenje: Zrak koji ste ispuhnuli pred bocom se podijelio u dvije struje koje su se zbog okruglog oblika boce težile spojiti odmah iza nje, što se i dogodilo i – ugasilo svijeću.

Piša: Wishmama
Fotografije: Pixabay