Skijanje za početnike – vaše dijete prvi put na skijama

Vrijeme je zimskih odmora, a jedan od najomiljenijih zimskih sportova svakako je skijanje koje, osim zabave i posebnog doživljaja koji će potvrditi svaki skijaš, donosi i brojne druge prednosti za motorički razvoj djeteta.

Skijanje razvija spretnost i okretnost, pridonosi razvoju osjećaja ravnoteže, aktivira sve mišiće i zglobove, a boravak na svježem planinskom zraku jača imunitet, ubrzava metabolizam i potiče apetit.

Početak skijanja

No postavlja se pitanje kada je idealno vrijeme da dijete počne učiti skijati? Škole skijanja omogućuju upis djece starije od tri godine, što je dob koja se ujedno i smatra idealnom za početak učenja jer tada djeca nemaju strah prema skijanju.

Uz to, u toj su dobi djeca mala i lagana te otporna na padove pa su i ozljede vrlo rijetke, a padovi manje bolni nego kod starije djece i odraslih koji prvi put staju na skije.

Početak učenja u školi najbolja je opcija jer se, osim same tehnike, dijete uči i razvijanju sportskoga duha i timskoga uspjeha, a sve još uvijek kroz igru i zabavu.

Skijaš

No i prije treće godine roditelji mogu početi lagane vježbice kojima će dijete svladati osnovne vještine.

Za to je dovoljno obližnje brdašce te male skije koje se mogu pričvrstiti na dječje čizmice (pancerice u tom trenutku još nisu potrebne, kao ni štapovi). Naravno, kaciga je nezaobilazna.
Uz to, dijete treba odjenuti u komotnu, toplu i nepromočivu odjeću (skafander), ali ga ne treba previše
utopliti jer se skijajući dijete prilično zagrije.

Važne su i nepromočive rukavice, a umjesto šala koji se često može zaplesti, bolje je odjenuti djetetu dolčevitu i jaknu visokog ovratnika.

Kao i inače zimi, slojevito odijevanje najbolja ja opcija. Pripremom djeteta na ovakav način roditelji mogu pridonijeti lakšem svladavanju skijaške vještine, ali je za potpuno usvajanje tehnike ipak najprikladnija škola skijanja, čak i ako su roditelji vrsni skijaši.

Škola skijanja za pravilno učenje

U školama skijanja posebno educirani instruktori djecu uče skijati na način primjeren njihovoj dobi.

Djeca su pritom raspoređena prema uzrastu i stupnju učenja, a kasnije i prema individualnim sposobnostima. Upravo zbog toga, škola je idealna varijanta za pravilno učenje jer instruktori prema utvrđenoj metodologiji i prepoznavanju mogućnosti svakoga djeteta omogućuju nabolje učenje.

Sam proces učenja ide postepeno, od upoznavanja sa skijaškom opremom, pravilnim položajem tijela, načinima padanja i podizanja…., a nakon što to svladaju, kreću na djeci prilagođene vučnice, učenje skretanja i kontrole skijanja.

Izuzetno je važno da dijete sve to obavlja s voljom, odnosno da se ne osjeća prisiljenim pohađati školu skijanja jer će tada i očekivani rezultat izostati, a dijete može razviti animozitet prema tom sportu.

No početak u najranijoj dobi najbolja je opcija jer je to vještina koja, kad se jednom savlada, više ne zaboravlja, baš poput vožnje bicikla. Kasnije, u školskoj dobi, samo se usavršava već naučena vještina.

skijas

Kakva je oprema najbolja za skijanje za vaše dijete?

Kao i sa svom drugom odjećom i opremom za dijete, osnovni problem je brzo prerastanje, no najveća je greška kupiti opremu nekoliko brojeva veću, što može otežati skijanje, pa čak i prouzročiti ozljede.

Pancerice trebaju biti iste veličine kao i ostala djetetova obuća. Dječje skije su kraće i mekanije od skija za odrasle. Carving skije dobar su odabir jer je njima lakše upravljati. Odabir veličine ovisi o djetetovoj dobi, visini i težini.

Carving skije trebale i biti dužine između vrha ramena (za djecu manje tjelesne težine) i razine očiju (za djecu veće tjelesne težine).

Pri odabiru klasičnih skija za dijete od primjerice šest godina treba uzeti 15 cm kraće skije od djetetove visine, a za dob od šest do deset godina skije trebaju biti otprilike djetetove visine.

Štapove djeca ne koriste dok ne nauče osnove skijanja.

Kaciga je obavezna, a skijaške naočale vrlo poželjne. Za malo dijete, baš zbog navedenog brzog prerastanja, dobar je izbor najam ili pak kupnja očuvane rabljene opreme.

skola-skijanja

Bonton na skijalištu

Iako je dio svake škole skijanja i bonton na skijalištu, nije naodmet da roditelji djeci s vremena na vrijeme ponove osnovna pravila kako bi se izbjegla svaka opasnost.

“Gust” promet na skijaškoj stazi te raznolike vještine skijaša zahtijevaju oprez te se djeca od najranije dobi moraju naučiti pravilnu ponašanju.

Važno je znati da brzinu i način skijanja treba prilagoditi vlastitoj vještini i uvjetima na stazi, a pri spustu se ne smije ugroziti smjer kretanja ostalih skijaša.

Obilaziti se smije sa svih strana, ali s dovoljnim razmakom od skijaša kojeg se zaobilazi. Ako je dijete palo, treba se što prije maknuti sa staze. Uspinjati se smije samo uz rub staze.

Kao i u cestovnom prometu, i skijaški promet ima svoje znakove – žute koji upozoravaju na opasnost, kao i one ostalih boja (plave, crvene i crne), ovisno o težini staze. Ako je neki skijaš na stazi ozlijeđen, treba mu pomoći, odnosno obavijestiti spasilačku službu.

Naravno da se u ovim situacijama dijete, pogotovo mlađe, neće naći samo, ali je važno da pravila ponašanja usvoji što prije kako bi se kasnije pravilno i odgovorno ponašalo na skijaškoj stazi, nikoga ne ugrožavajući.

skijasica

Strpljivo i polako

Ako ste vrsni skijaši i baš ove godine prvi put u skijaške radosti krećete s malim djetetom, ne očekujte da će ono odmah dijeliti vaše oduševljenje skijanjem.

Svi koji su to prošli slažu se da je najmanji problem, a djetetu najveći gušt, stati na skije i skijati.

Problem je hodanje u pancericama, nošenje skija… pa će vam strpljenje i “usporavanje ritma” biti najbolji saveznici. No već je i boravak u bijeloj idili na svježem zraku dovoljan za dobro raspoloženje i bijeg od svakodnevice, a svakom sljedećom godinom imat ćete sve ravnopravnijeg i vještijeg skijaškog malog “partnera”.

Piše: Wishmama.hr
Fotografije: Pixabay