Zimovanje i skijanje u Sloveniji za nezaboravno obiteljsko uživanje

Skijanje s obitelji uvijek je zabavno, a poseban je gušt promatrati one najmlađe kako uspješno svladavaju svoje prve skijaške zavoje ili usavršavaju već stečena znanja.

Naravno, uvijek postoje određene nedoumice oko toga gdje pronaći idealnu snježnu bazu koja će udovoljiti različitim željama, ali i vještinama baš svih članova vaše obitelji.

Posjetili smo skijališta Slovenije i obišli ne samo skijaške staze za naše najmlađe i početnike, već i za napredne te naišli na sadržaj koji će upotpuniti zimovanje i ovogodišnje praznike cijele obitelji.

Kranjska Gora – skijanje u idili koja se pamti

Ako tražite skijaški centar koji će podjednako aktivirati i zabaviti iskusne članove vaše obitelji, ali i one koji to tek trebaju postati – Kranjska Gora je mjesto za vas.

Ovaj „zeleni biser“ nalazi se u uskom klancu među visokom alpskim vrhovima i jedno je od omiljenih skijališta u ovom dijelu Europe.

Smješteno je na 809 metara nadmorske visine, a nadvisuje ga vrh Vitranc na nadmorskoj visini od 1570 metara.

Raznolikošću svojih sadržaja, Kranjska Gora se u potpunosti prilagodila onima koji žele biti aktivni tijekom čitavog dana te tako mogu isprobati skijaško trčanje, turno skijanje ili penjanje po zaleđenim slapovima.

Kranjska gora skijalište

Međutim, skijalište je u jednakoj mjeri pogodno za obitelji koje naginju mirnom i opuštajućem odmoru za vrijeme kojeg oni najmlađi svoje prve skijaške korake mogu hvatati na preko 10 km početničkih plavih staza.

Također, u neposrednoj blizini skijališta nalazi se nekoliko škola skijanja, dječji vrtić za djecu između 3 do 6 godina, klizalište, sanjkalište, a poseban gušt za djecu svakako predstavlja vožnja sobovskom ili konjskom zapregom.

Preporučamo posjetiti školu skijanja Kekec u kojoj za svog mališana možete odabrati program koji će najbolje pasati njegovim ili njezinim mogućnostima.

Ljubitelji vodenih aktivnosti mogu se zabaviti u bazenskim kompleksima među kojima se izdvajaju Aqua Larix, wellness centar Kompas i Špik Alpine resort.

Udaljenost od Zagreba: 224 km
Kako doći: Ljubljana – autocesta u pravcu Jesenica – izlaz Hrušica-Kranjska Gora

Skijanje na Cerknom

Prilikom odabira skijališta u Sloveniji, Cerkno je destinacija koju svakako treba uzeti u obzir. Ovaj skijaški centar nalazi se na spoju Gorenjske i Primorske regije i od Ljubljane je udaljen svega 50 km.

Prostire se na padinama Crnog vrha na nadmorskoj visini od 900 do 1300 metara. Zbog povećanog ulaganja u njegovu infrastrukturu unazad nekoliko godina, centar Cerkno danas se smatra jednim od najmodernijih slovenskih obiteljskih skijališta.

ski-centar-cerkno

Tako će vas na 18 km skijaških staza te 5 km staza za skijaško trčanje prevoziti dvije šesterosjedežnice, dvije četverosjedežnice, dvosjedežnica te dvije vučnice, a najmanjima je na raspolaganju pokretna traka.

Dobro povezane, široke i prilagođene staze čine skijalište izrazito korisnim obiteljima s malom djecom. Treba naglasiti da djeca do 6 godina starosti, ukoliko skijaju s roditeljima – imaju besplatnu kartu.

Na postaji Počivalo odnosno vrhu skijališta s kojeg se za vrijeme sunčanog dana vidi Triglav, smjestila se dječja brvnara u kojoj radi vrtić te se djeca mogu ostaviti na čuvanju.

Na istom djelu nalazi se i ograđeni dio sa pokretnom trakom te vrtuljkom za najmlađe. Također, moguće je zatražiti individualne ili grupne tečajeve skijanja te vikend-pakete. U obližnjem restoranu Alpska Perla (resort Cerkno) posebno se izdvaja kutak za djecu s igraonicom, stolovima za objed ali i malim dječjim toaletima.

U podnožju slikovitog mjestašca nalazi se već spomenuti istoimeni hotel koji djeluje i kao termalno kupalište. Osim u hotelu, smještaj je moguće pronaći i u nizu apartmana i seoskih domaćinstava.

Udaljenost: Zagreb 215 km / Rijeka 127 km
Kako doći: Zagreb-Ljubljana-Logatec-Idrija-Cerkno / Rijeka-Rupa-Ilirska Bistrica-Postojna-Kalce-Idrija-Cerkno

Mariborsko Pohorje

Uz Krvavec, ovo je najveće slovensko skijalište ponajviše poznato po Svjetskom kupu za skijašice – Zlatna lisica. Planina Pohorje smještena je između Maribora i Dravograda i njezin se najviši „Črni vrh“ nalazi na 1543 metra nadmorske visine, dok samo skijalište leži na nadm. visini od 325 do 1327 metra.

Pohorje broji 33 km uređenih staza od kojih 21.5 km otpada na početničke plave staze, 8 km na crvene te 3.5 km na crne staze rezervirane za one vrlo iskusne, a uređeno je i 27 km staza za skijaško trčanje.

Prijevoz do željenih staza omogućuje 5 sjedežnica, 12 vučnica različitog tipa (sidro, tanjurići, baby-lift) te jedna kabinska žičara.

mariborsko-pohorje

Osim u dnevnom skijanju koje započinje u 9 sati i završava u 16 sati, moguće je uživati i u svima omiljenom noćnom skijanju koje traje do 21 sat.

Djeca svoje dane mogu ispuniti u školi skijanja Enjoyment Pohorje te tako sudjelovati u 10-satnom intenzivnom grupnom treningu skijanja, uživati u blagodatima privatnih instrukcija skijanja ili bordanja ili se pak zabavljati u vrtiću na snijegu.

Također, vlastitim automobilom moguće je doći do predjela Bolfenk ili Areh, koji se nalaze na suprotnim stranama Pohorja i na kojima se nalaze zabavni dječji poligoni.

Osim hotela i restorana koji se nalaze u neposrednoj blizini staza, moguće je odsjesti u pansionima pristupačnih cijena te u visokokvalitetnim wellness hotelima u široj okolici skijališta.

Udaljenost od Zagreba: 110 km
Kako doći: Krapina-Macelj

Rogla idealna za obitelji koji vole dodatni sadržaj

Skijalište Rogla nudi idealan spoj obiteljskog i wellness odmora, a najbolje od svega je što se nalazi nadomak Hrvatske. Turistička aktivnost u prošlosti se vezala na izvore termalne vode u Zrečama, a kasnije se proširila i na obližnje brdo gdje nastaje samo skijalište.

Najveća specifičnost Rogle je što se na vrh od 1573 metra nadm. visine dolazi automobilom što posjetiteljima omogućuje praktičan pristup stazama i hotelskom kompleksu koji se nalazi na svojevrsnom platou velike površine, idealnim za aktivnosti poput noćnog skijanja ili vožnje motornim sanjkama.

Rogla skijalište

Također, takav nedostatak strmina omogućuje odlične uvjete za škole skijanja pa su tako staze Uniorček 1 i 2 te ograđeni poligoni za početnike s blagom padinom koja završava na ravnini – najveća želja učitelja skijanja.

Osim adrenalinskog sanjkališta Zlodarjevo koji mami prave zaljubljenike u avanturizam, na Rogli se uzduž staze Mašin Žaga, smjestio i najveći snow park u ovom dijelu Alpa, podižući kvalitetu skijališta na posve novu razinu.

Ako se odlučite posjetiti upravo ovo skijalište, nemojte propustiti posjetiti Ranč Kaja i Grom na Rogli gdje se u čistini smrekove šume smjestila autohtona kućica te štala s prekrasnim lipicancima (konji).

Na ranču djeca imaju priliku iskusiti „skijoring“, neobičnu tehniku konjske vuče skija, odnosno osoba na njima.

Skijaško središte na Rogli nudi sve potrebno za ugodan boravak tijekom zimskog odmora, počevši od mnogobrojnih ugostiteljskih i trgovačkih objekata pa sve do široke i zanimljive ponude sportskih aktivnosti, kao i samog smještaja.

Udaljenost od Zagreba: 130 km
Kako doći: Ljubljana-Celje-Slovenske Konjice-Zreče

Vogel

Skijalište Vogel smjestilo se unutar nacionalnog parka Triglav, ispod istoimenog najvišeg planinskog vrha Slovenije te iznad jezera Bohinj.

Do njega se dolazi stajaćom gondolom koja kreće s obale Bohinja odnosno mjesta Ukanc, a svojom brzinom u roku nekoliko minuta prebacuje čak do 80 skijaša na nadm. visinu od 1535 metara gdje počinje samo skijalište.

Odmah po izlasku iz gondole, posjetitelji mogu prošetati i osvježiti se u obližnjem hotelu ili restoranu, ali također, ukoliko za to ima potrebe, mogu posjetiti ski rent, servis i depo ili mališane upisati u školu skijanja.

vogel

Već je poznato kako se škole skijanja i snowboardinga na Vogelu smatraju najbolje organiziranima u Sloveniji, a među njima su škola Finžgar, te škola Alpinsport gdje djeca s veseljem svladavaju svoje prve snježne zavoje.

Djeca koja još ne skijaju mogu se zabaviti u vrtiću na snijegu koji je organiziran odmah na početku skijališta. No osim početnika, ovdje će maksimalno uživati i oni nešto iskusniji jer je Vogel izuzetno atraktivno skijalište po pitanju turno skijanja, skijanja po neuređenim stazama i dubokom snijegu.

Za količinu snježnog pokrivača ne treba brinuti jer je mikroklima vrlo povoljna i skijaška sezona najčešće traje sve do svibnja.

Smještaj se može odabrati izravno na skijalištu ili u blizini prelijepog Bohinjskog jezera, a dodatan plus skijalištu daje raznolika i povoljna gastronomska ponuda.

Udaljenost od Zagreba: 220 km
Pristup: Ljubljana-Bled-Bohinj

Kanin/Bovec – Sella Nevea

Na tromeđi Italije, Slovenije i Austrije, na obroncima Julijskih Alpi, smjestilo se turističko mjesto Bovec te skijaški centar Kanin – jedino slovensko skijalište čije staze prelaze nadm. visinu od 2000 metara.

Ono što osvaja svaku osobu koja stupi na njegove staze, jest nevjerojatan pogled na Jadransko more i rijeku Soču.

Kanin zauzima 30 hektara površine nudeći skijašima 15 km staza ugodnih za skijanje po debelom bijelom plaštu počevši od prosinca pa sve do početka svibnja.

kanin-bovec

Na zapadnoj strani planinskog masiva iznad Bovca, nalazi se maleno, ali vrlo posjećeno talijansko naselje Sella Nevea u čijem je podnožju i poligon za početnike.

Općenito gledajući, uspon prema vrhu s talijanske strane prilično je ugodan, dok se iz smjera Slovenije na krajnju stanicu dolazi vremešnom žičarom za oko 35 min. Kanin je svake godine domaćin Freeride Battlea, natjecanja u ekstremnom skijanju i boardanju pa privlači velik broj iskusnih skijaških avanturista.

Međutim, i oni s nešto (ili puno) manje iskustva relativno će brzo doći na svoje nakon intenzivnih individualnih ili grupnih treninga u nekoj od obližnjih škola skijanja.

Također, treba spomenuti kako je djeci omogućen nesmetan pristup dječjim ski-liftovima. Kratki predah moguće je potražiti u jednom od četiri restorana smještenih na skijalištu, a na samom vrhu se nalazi i veliki restoran zamišljen kao vidikovac.

Udaljenost: Zagreb 270 km /Rijeka 223 km
Kako doći: Zagreba-Ljubljane-Kranjske Gore-Tarvisia-nazad u Sloveniju