9 pitanja i odgovora o prvim zubićima

Provjerite zajedno s nama neke teze o mukama zvanim prvi bebini zubići.

Prve zubiće redovno prati temperatura

Je li točno? Može se reći barem ovoliko, prilikom izbijanja zuba tjelesna temperatura uvijek malo poraste. To je pokazalo istraživanje tijekom kojega su istraživači mjerili temperaturu kod 125 beba od četvrtog mjeseca do prvog rođendana.

Kod 17% beba za vrijeme izbijanja zubića temperatura je bila viša od 37,7 stupnjeva, kod pet posto iznad 38,3 stupnjeva. Nijedno dijete nije imalo temperaturu višu od 38,8..

Zašto temperatura skače prilikom izbijanja zuba? O tome postoji više teorija. Jedna od njih glasi: negdje u tijelu krije se maleni fibrozni infekt koji se brine za ubrzavanje procesa razmjene materija. Zahvaljujući tome – kao i zahvaljujući boljoj prokrvljenosti – i zubi izbijaju brže.

Evo i druge teorije- na mjestu gdje izbija zubić nastaje mala upala – a kod upala temperatura obavezno poraste.

U svakom slučaju, vrlo je važno slijedeće, ako dijete pod temperaturom ne pije, djeluje apatično i zbunjeno, treba ga odmah povesti liječniku na pregled. Naime, postoji velika opasnost da se, pripisujući visoku temperaturu izbijanju zubića, previdi neka ozbiljna bolest.

Izbijanje zuba izaziva proljev i ranjivu guzu

Je li točno? Izbijanje zuba i proljev često idu zajedno, ali da li je uzrok baš izbijanje zubića, to se i ne zna. Oslabljeni imunološki sustav, u tom periodu, donosi i slabu probavu, stolica se mijenja, postaje zelene boje. Njena kisela pH vrijednost vrlo je agresivna za kožu, pa guza postaje crvena, osjetljiva i ranjiva kažu neki pedijatri.

Protiv toga pomaže češće mijenjanje pelena i jače mazanje guze dječijom kremom.

Drugi mogući uzrok proljeva može biti i taj što beba počinje otkrivati svijet i pomoću usta. Posljedica toga je mnogo novih bakterija koje beba unosi u usta.

Treći uzrok može biti da se u tom periodu mijenja se i sastav hrane. Uz to dolazi i dohranjivanje, a crijeva se moraju prilagođavati.

Kad izbijaju zubu, beba je bolesna

Je li točno? U ovom slučaju mišljenja su podijeljena. Izbijanje zuba proizvodi samo novi zubić i ništa više. Sve ostalo je statistički slučaj, reći će vam neki pedijatri.

Objašnjavaju to činjenicom da bebe u drugoj polovini prve godine stalno imaju neku infekciju. Utom dobu pada imunitet koji su imali od rođenja, češće su u kontaktu s drugom djecom, a i sve što stignu trpaju u usta. To što infekcije nastupaju u isto vrijeme kad bebama niču zubi, čista je vremenska podudarnost.

Ali, drugi im imaju neke druge argumente – nicanje zubića je napor i taj napor opterećuje imunološki sistem. A kad je on oslabljen, onda se na dijete posložnije svakakvim infekcijama.

Činjenica govore da dvije trećine djece imaju zdravstvenih problema u periodu kad im niču zubi. S druge strane, izbijanju zubića neki roditelji odmah pripisuju svakom bebinom neraspoloženju.

Teškoće prilikom nicanja zuba postaju teže kad dijete leži

Objašnjenje toga jest da kada dijete leži, u glavu mu dospijeva više krvi, zato su i bolovi u vilici jači. Pomoći mu možete ako mu malo podignete glavicu na mjestu uzglavlja.

Trojke su “očni zubi”

Je li točno? Naučnici nemaju za to nikakav dokaz. Ali, tokom nicanja trojki u gornjoj vilici djeca znaju dobiti upalu vezivnog tkiva – konjunktivitis – i zato se ti zubi i nazivaju očnjaci. No, kakva je veza očnjaka sa očima ostaje i dalje nejasno.

Kad niču zubi, dijete izgubi apetit

Je li točno? Može biti. Jelo i žvakanje mogu u tom periodu biti bolni. Zato beba automatski jede manje. A kad izostane jedan do dva obroka, ona vrišti iz tri razloga: iz očaja, zbog bolova i od gladi.

Savjet: Topli obroci nisu prijatni kad bole vilice, bolje bi bilo djetetu tada ponuditi hladnu kašicu od jabuka. Ako beba sasvim odbija hranu, postoje medikamenti koji kratkotrajno ublažavaju bol u vilicama.

Žvakanje pomaže kad izbijaju zubi

Je li točno? Da, mala djeca jasno pokazuju šta odgovara njihovim vilicama, ato je kontra pritisak. Ona grizu palac, cijelu ruku ili medin nos. Roditelji tada mogu djetetu ponuditi tvrdu koricu kruha, oguljenu mrkvu ili kolerabicu, naravno pažljivo kontrolirajući da dijete ne bi odgrizlo koji komadić i zagrcnulo se.

Možete bebi dati i da siše mokru čistu frotirnu krpicu koja je prethodno malo stajala u frižideru. Preporučljivo je djetetu dati i hladnu “gumu za zube” (ne iz pretinca za led). Prilikom kupovine pazite da na etiketi piše “bez omekšivača”. Čim “guma” promijeni boju ili omekša, bacite je.

Rani zubi su mana

Je li točno? Ovisno iz kojeg se ugla promatra. Što ranije zubi niknu, veće su šanse za karijes, jer zubi jednostavno duže stoje u ustima, a baš na početku nije ih moguće pravilno čistiti. A karijes na mliječnim zubima utječe kasnije i na stalne zube.

Neki pedijatri tvrde da je mana ranog dobijanja zuba činjenica da brojne majke prestanu ranije dojiti svoje dijete iz straha da će ih ono ugristi za bradavicu. A za dijete je zdravije dase doji što duže.

Uostalom,jedno dijete na 2000 do 3000 rođenih na svijetu dolazi sa zubićem. Najčešće taj “vještičiji zub” biva odmah izvađen, jer on nema apsolutno nikakav korijen, pa bi ga dijete moglo progutati.

Opasni su lijekovi za ublažavanje muka pri izbijanju zubića

Je li točno? Nicanje zubića prirodno je baš kao i učenje hodanja, tu fazu mora proći svako dijete. No, teškoće koje prate tu prirodnu fazu razvitka možete mu i ublažiti:

1. Natapkajte mu zacrvenjelu sluzokožu štapićem vate namočenim u otopinu kamilice ili žalfije.
2. Dajte mu da žvače nešto hladno, jer hladnoća smanjuje prokrvljenost i sprečava upale.
3. Isprobajte homeopatiju. Klasična homeopatija preporučuje, zavisno od problema, Belladonu ili Camomillu.
4. Različiti gelovi koji smiruju upaljeno zubno meso, mogu pomoći da dijete lakše pojede jedan obrok. Nekim od preparata je mana što sadrže nešto alkohola.
5. U slučaju nužde pomoći će čepić paracetamola. Međutim, budite oprezni. Bolje je da dijete nauči malo istrpjeti nego da ga naviknete da za svaku i najmanju boljku traži medikament.
6. Nježnost i njega uvijek su dobri pomoćnici. Zato se igrajte sa djetetom, pjevajte mu, izvedite ga u šetnju. Kad je dijete dobre volje, brže će zaboraviti muke zvane nicanje prvih zubića.

Izvor: Bebe i mame