Dudice i bebino sisanje

Sve bebe rođene su s potrebom za sisanjem. Taj refleks je jako važan jer znači da dijete ima razvijen nagon za hranjenjem. Sisanje za neke bebe ponekad ima umirujući učinak.

Dudice

Ako beba želi sisati i nakon što je nahranjena dudom se može zadovoljiti ta potreba. Prije nego što počnete bebi davati dudu imajte na umu sljedeće savjete:

Možete dati bebi dudu prije spavanja, jer to pomaže u smanjenju rizika od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

* Ako dojite, pričekajte da dojenje završi prije nego što bebi ponudite dudicu.
Ne koristite ju kao zamijenu ili odgodu jela. Ponudite bebi tek kad ste sigurni beba nije gladna.

* Budite spremni za noćno buđenje. Ako je beba postala ovisna o dudi i tako zaspe i spava noću, onda se može probuditi ako mu duda ispadne iz usta.

Ako je dijete premaleno da stavi dudicu natrag u usta ili je ne može pronaći probudit će se i tražiti pomoć stoga se pripremite na dizanje i rješavanje tog problema.

* Ne tjerajte dijete da prihvati dudu, ako to ne želi.

* Nemojte nikad vezati dudicu oko ručke krevetića ili oko djetetove ruke ili vrata. To je iznimno opasno jer može uzrokovati ozbiljne ozljede ili čak smrt.

duda

Kako se kupuje dudica

Izbor duda je velik i mogu se pronaći u mnogo veličina.

Također se mogu naći različite veličine i oblici gumenog dijela dude koji se polaže u usta djeteta.
Morati ćete isprobati možda veći broj oblika duda spavalica ili duda za bočice dok ne pronađete onaj koji vaša beba prihvaća.

> Plastični dio dude koji se naslanja na usta djeteta treba biti dovoljno velik tako da dijete ne može staviti cijelu dudu u usta. Također, plastični dio dude trebao bi biti izrađen od čvrste plastike.

> Uvjerite se da je dudica sigurna/sterilna tako što ćete slijediti uputstva na ambalaži dudice što znači da je trebate prokuhati ili oprati u perilice prije korištenja.

> Također, nakon pranja odnosno sterilizacije dude budite sigurni da ste iscijediti svu vodu iz gumenog dijela i to s čistim rukama, inače bi vruća voda unutar dude mogla opeći unutarnji dio usta vaše bebe.

> Dudu čistite na ovaj način često sve do navršenih 6 mjeseci, tako da vaše dijete ne bi bilo izloženo nepoželjnim klicama.
Nakon toga dudicu možete jednostavno oprati sapunom i dobro ispariti u čistoj vodi.

006-duda

Izdvojeno:

> Svakako kupiti rezervne dude i nosite ih sa sobom, jer ako vam se pri izlasku s bebom u šetnju izgubi duda ili padne na pod rezervna duda će biti tu kada je najviše trebate.

> Ne koristite se dudicom koja je namijenjena za bočicu kao zamjenskom dudom, jer duda može iskočiti iz zaštitnog prstena i ugušiti bebu.

> Dude se nakon određenog vremena upotrebe unište. Neki proizvođači ističu datum isteka za svoje dude. Ako je datum za upotrebu dude istekao nemojte je više koristiti.
Stoga u svoj podsjetnik ili kalendar upišite datum isteka za upotrebu dudice, kako ne biste zaboravili nakon bacanja ambalaže.

> Dude pregledavajte s vremena na vrijeme kako bi vidjeli da li je guma promijenila boju ili je potrgana, probušena. Čim primijetite nešto od toga, bacite je i zamijenite novom dudom.

Piše: B.H.