Bebine prve stolice

Kod prve stolice u bebe ona skoro pa da nema nikakav neugodan miris, jer je praktički sterilna. Budući da se u bebinim crijevima nisu još stvorile određene količine bakterija, nema ničega što bi stvaralo neugodan miris. Naime, stvaranje bakterija započinje s prvim hranjenjem. Prvi rad crijeva u novorođenčadi kreće u prvih 24 sata. U slučaju da nema stolice nakon tog roka ili traje duže od toga, treba potražiti pomoć liječnika da ne bi bila u pitanju blokada crijeva, nedovoljno razvijen anus, ili možda zaglavljena stolica.

U prvih nekoliko dana može se primijetiti da stolica prolazi boje od crne do tamno zelene pa sve do žute boje. Bebe koje majke doje obično znaju imati stolicu koja izgleda kao boja senfa, čak pomalo vodenasta. Beba koju roditelji hrane adaptiranim mlijekom može imati manje vodene stolice ili dosta mekane, a boja im je obično žuta ili žuto-smeđa. No, ne treba biti zabrinut kada je bebina stolica zelena, a ne žuta. Zapravo, svi zemljani tonovi su u normali, od žute do smeđe ili zelene.

Kada se treba zabrinuti i potražiti pomoć liječnika

Kada su dvije boje stolice u pitanju trebalo bi se svakako obratiti liječniku. U slučaju da je uočena bijela boja ili boja gline to može biti znak ozbiljne bolesti jetre. Druga boja je crvena jer treba vidjeti da u bebinoj stolici nema krvi mada posljedica te boje može biti mamina bradavica koja krvari, ali ipak je crvena boja znak da treba provjeriti bebu kod liječnika.

Piše: Wishmama
Fotografija: Pixabay