Kako dijete lagano može uzeti lijek

Iako većina lijekova za djecu ima okus po jagodama ili nekom finom voću ipak većinu roditelja sama konzumacija kod djeteta izbaciti iz takta. U većini slučajeva roditelji se muče oko hranjenja djece pa takva neprekidna borba može uzeti svoj danak i kod uzimanja lijekova. Tada roditelji moraju biti i više nego domišljati kako bi njihovo dijete uzelo redovitu terapiju u točno određeno vrijeme.

Možda je najlakše rješenje za malenu djecu lijek u obliku čepića međutim problem nastaje kod malo starije djece. Možda vam neke od ovih strategija mogu pomoći kako bi lakše svom djetetu dali tablete.

Sakrijte lijek u omiljenu hranu

Zašto vaše dijete odjednom ne bi bilo nagrađeno i dobivalo tri puta na dan svoj omiljeni čokoladni obrok? Smislite zašto je sve bilo dobro u tijeku godine i dajte mu zobene pahuljice, granole, gris ili muslie začinjene s kakaom ili mrvicama crne čokolade. Ovi obroci mogu biti idealna hrana u koju se može ubaciti izmrvljeni lijek. Također zavisno o strukturi tablete i domaći džem ili pekmez koji ima mrvice voća u sebi može biti idealno sredstvo za prikrivanje lijeka.

Podmićivanje – samo prvi puta

Ako ne ide drukčije i podmićivanje može biti rješenje naročito kada dijete uzima lijek prvi puta. Nemojte ovu praksu ponavljati niti naviknuti dijete na posebne darove, povlastice ili slastice koje će dobiti za uzimanje lijeka. Kada prvotni nagon i nervoza od odbijanja uzimanja lijeka prođe nemojte više primjenjivati ovu taktiku.

Predajte djetetu kontrolu

Ako je vaše dijete malo starije zašto mu ne bi prepustili kontrolu kod uzimanja lijekova. Baz obzira radi li se o tabletama ili lijeku u tekućem obliku, malo nereda, prolivenog sirupa ili tableta koje se otkotrljaju na pod neće predstavljati prevelik problem jer će dijete sudjelovati u uzimanju lijeka.

Nemojte dozirati sve odjednom

Ako se radi o tekućem lijeku roditelji ne moraju inzistirati da dijete popije cijelu žličicu odjednom. Lijek možete dozirati u par navrata u manjim količinama ali pritom treba pozornost posvetiti količini kako se dijete ne bi predoziralo.

Kada dijete leži u krevetu u vrućici i odbija svoje lijekove jako je bitno da roditelji ne izgube smirenost. Prije ili kasnije ćete pronaći način na koji će dijete pristati odnosno htjeti samovoljno ili prikriveno prihvatiti prepisanu terapiju.