Kako se najbolje pobrinuti oko pupka

Kada dođete kući sa svojom bebom, a sigurno su vas na pupak upozorili i u rodilištu, vaše djetešce imati će pupčani nastavak omotan sterilnom gazicom. Taj dio pupčanog nastavka izuzetno je važno svakodnevno njegovati, održavati ga potpuno suhim i dobro paziti da se dno pupka ne inficira. Njega pupka razlikuje se od rodilišta do rodilišta, no cilj je isti- potpuno održavanje čistoće.

Izdvojeno

Pupak uredite najmanje jedanput na dan i svaki put kada je gaza na njemu mokra i prljava.

To je jednostavan postupak pa ga može obavljati i neiskusna mama. U rodilištu ćete dobiti upute, a ako ste nesigurni, pozovite patronažnu sestru da vam pokaže postupak.

Osnovna načela:

1. Ne zaboravite na početku dobro oprati ruke.
2. Sve što je potrebno za njegu neka vam bude nadohvat ruke:
– gaza, najbolje obrađenih rubova kako njeni končići ne bi ušli u ranicu
– tekućina za čišćenje (medicinski alkohol ili 3% vodikov peroksid)
– prašak za posipanje
3. Važno je očistiti kožu oko pupka i rubno područje dna pupka. Gazom koja je navlažena alkoholom treba nježno, ali temeljito očistiti okolinu pupčanog bataljka.
4. Sam bataljak, s kojeg ste otklonili gazu, napraši se antiseptičkim praškom i ponovno prekrije sterilnom kompresom, gazom. Preporučujemo zavijanje kao što zavijamo bolesni prst.

Dobro je znati

Njega pupka ne boli! Mališan je nemiran zbog osjećaja neugode i hladnoće što ga izaziva brisanje hladnim alkoholom ili peroksidom.

Gazu u kojoj je zamotan pupčani bataljak najbolje je samo pričvrstiti rubom košuljice, a gornji rub pelene treba spremiti tako da pupak ne bude umotan u nju. Ako možete, za prve je dane dobro nabaviti jednokratne pelene koje imaju urez u obliku slova U tako da se one usjeku u pupak.

Izdvojeno

Pupak se najbolje suši na zraku i kad nije u vlazi.

Pupčani bataljak će otpasti za oko tjedan dana, ali će se pupčana ranica vlažiti još nekoliko dana dok ne zaraste. nastavite s njegom okolne kože kao i do tada, ne dirajući pupčanu ranu. Poslije njega prekrijte pupak čistom gazom. Kada se u dnu napravi krastica, ne treba je prekrivati gazom. Brže će otpasti ako je stalno suha i na zraku. Kad ranica posve ne zaraste, svakodnevno pri kupanju djetešca pupak čisti štapićem od vate namočenim u dječje ulje.