Noćno mokrenje I dio

George Orwell, jedna je od rijetkih poznatih osoba koje su otvoreno govorile o svome problemu s noćnim mokrenjem, slikovito je opisao svoj mučni osjećaj:

“Znao sam da je mokrenje u krevet
1) loše
2) izvan moje kontrole”

Druge činjenice bio sam svjestan, a u prvu nisam sumnjao. I tako, bilo je moguće počiniti grijeh bez znanja da je počinjen, bez želje da se učini i bez mogućnosti da se izbjegne.”

Noćno mokrenje, enuresis nocturna, čest je i uznemirujući problem kod djece

Za razliku od drugih problema spavanja, kada su roditelji uznemireniji i zabrinutiji od samog djeteta, ovdje nije tako.

Noćno je mokrenje problem koji često više opterećuje dijete nego roditelje. Naravno, situacija nije ista ako je riječ o petogodišnjaku ili petnaestogodišnjaku.

Noćno mokrenje javlja se kod 40% svih trogodišnjaka, 22% petogodišnjaka, 10% desetogodišnjaka i 3% petnaestogodišnjaka. Šezdeset posto djece koja imaju problem noćnog mokrenja čine dječaci.

Za razliku od nekih drugih problema sa spavanjem, kojih su roditelji svjesni u trenutku kada se događaju (poput noćnih strahova), kod noćnog mokrenja u trenutku mokrenja ni roditelji ni dijete nisu svjesni onoga što se događa.

Kada su u pitanju neki drugi poremećaji spavanja, dijete ni ujutro nije svjesno što se noću zbilo, osim ako mu roditelji o tome ne govore.

Kod noćnog mokrenja dijete je uvijek svjesno da problem postoji i samo dolazi do te spoznaje suočavajući se ujutro s mokrom pidžamom i posteljinom.

I reakcija roditelja najčešće je drugačija kada je riječ o noćnome mokrenju. Ako vaše dijete muče noćni strahovi, vas će sigurno brinuti njegovo zdravlje i sigurnost, ali su male šanse da budete ljuti.

S druge strane, nerijetko roditelji (potpuno pogrešno) zaključuju da je dijete u trenutku mokrenja budno i svjesno, barem donekle, te samim time odgovorno za ono što se događa. Stoga je reakcija roditelja često upravo ljutnja na dijete.

Neki roditelji ne taj način, ne razumijevajući narav ove pojave, svojim ponašanjem zapravo pogoršavaju stanje jer dijete postaje napeto, anksiozno i nesigurno, čime se nikako ne približavamo rješavanju ove situacije.

Grgur, 6 godina, gotovo je svake noći piškio u krevet iako je tijekom dana koristio nužnik od svoje treće godine.

Roditelji, inače vrlo topli i brižni, smatrali su da će kažnjavanjem, uskraćujući mu stvari i aktivnosti koje voli, popraviti ovu situaciju.
Osim toga, tjerali su ga da spava u pelenama i odbijali mu kupiti veliki krevet jer se “ponaša kao mala beba”.
Iako su roditelji bili potpuno dobronamjerni, njihovi postupci nisu dovodili do poboljšanja, već upravo suprotno,

Grgur se loš osjećao jer je i sam vjerovao da je kriv što ne može kontrolirati noćno mokrenje, a roditelji su se loše osjećali zato što su ga kažnjavali.

Razgovarajući uz osjećaj nelagode, Grgurov je otac priznao da je i sam kao dijete imao isti problem.

Kada je roditeljima postala jasna priroda te pojave, kao i to da kažnjavanje neće pomoći, s olakšanjem su to prihvatili.
Primjenjujući metodu jačanja odgovornosti i vježbanje mjehura, uz snažnu podršku roditelja, nakon nekog vremena došlo je do poboljšanja.
Noćno mokrenje nije prestalo, ali se prorijedilo te je cijela obitelj zadovoljnije funkcionirala.

Uzroci noćnog mokrenja

Sazrijevanje

Da bi dijete moglo kontrolirati mokrenje, dio njegova sustava zadužen za kontrolu mjehura mora sazreti do određenog stupnja.

Bebin se mjehur puni i prazni bez djetetove svijesti o tome.
U dobi između godine i pol do dvije i pol dijete počinje prepoznavati pun mjehur. Dok se igra vi možete prepoznati djetetov izraz lica i zastajkivanje u aktivnosti kada piški.

Na ovom stupnju razvoja ono još nije sposobno odgoditi mokrenje.
Može osjetiti da ono slijedi, ali ga ne može zaustaviti ni odgoditi. Tijekom sljedeće godine dijete uči odgoditi mokrenje.

Otprilike s tri do četiri godine dijete će moći piškiti i kada mu mjehur ne bude posve pun, primjerice, ako ide u zahod prije nego što izađe iz kuće.

Također, u toj dobi dijete će moći prekinuti pa nastaviti mokrenje. Na tom stupnju uspostavljanja kontrole može se očekivati da dijete i noću bude suho.

Malen kapacitet mjehura

Mnoga djeca imaju problem noćnog mokrenja danju mokre češće i manje količine mokraće. To bi moglo dovesti do zaključka da je kapacitet njegova mjehura malen.

Međutim, ispitivanja pod anestezijom to nisu potvrdila. Iz nekog razloga koji nam nije sasvim poznat, ova djeca imaju osjećaj da je mjehur pun prije nego to zaista bude. U takvim slučajevima pomoći mogu vježbe za poboljšavanje kapaciteta mjehura.

Faze sna i mokrenje

Znamo da se mokrenje ne događa tijekom sanjanja. Ako vam dijete ispriča da je sanjalo vodu, možete pogrešno zaključiti da je san izazvao mokrenje.

Zapravo je obrnuto: dijete se pomokrilo pa je to izazvalo san o vodi. Iako se djeca koja se noću pomokre vrlo teško razbuđuju, većina studija ne potvrđuje da ona spavaju dublje od djece koja nemaju ovaj problem.

Osjetljivost na hranu

Već godinama postoji veliko zanimanje za utjecaj hrane na razne aspekte zdravlja djeteta, pa tako i za utjecaj na noćno mokrenje.

Neki autori predlažu smanjenje ili eliminiranje mliječnih proizvoda, limuna, kakaa čokolade, gaziranih pića. Ipak, od samih promjena u načinu prehrane ne možemo očekivati rješavanje problema.

Emocionalni problemi

Ako vaše dijete ima problema s noćnim mokrenjem<, velike su šanse da ćete biti zabrinuti za njegovo emocionalno stanje i misliti da tu leži uzrok problema. Srećom, vjerojatnost je za to mala. Ipak, kod određenog broja sekundarnih enureza, noćno mokrenje koje se javi nakon najmanje 6 mjeseci suhog razdoblja, može postojati utjecaj emocionalnih čimbenika.

Primjerice, mokrenje koje se javi kod djeteta kada dobije brata ili sestru ili nakon nekog stresnog događaja. međutim, najčešći emocionalni problemi koje dijete ima povezani su s reakcijom roditelja i okoline na taj problem.

Ukratko: emocionalna napetost ili smetnje kod djeteta koje pati od noćnog mokrenja češće su posljedica osjećaja krivnje koje dijete ima zbog stajališta roditelja nego što su problema.

Zato je izuzetno važno svojom kritikom i ljutnjom ne otežavati djetetu ionako tešku i opterećujuću situaciju. Nasuprot tome, podrškom, razumijevanjem i pozitivnim pristupom, kao i ohrabrivanjem, omogućit ćemo popuštanje emocionalne tenzije.

Nasljeđe

Ovo je najvažniji čimbenik.

Nismo sigurni na koji način utječe, ali njegov je utjecaj od svih spomenutih najuvjerljiviji.

To jasno pokazuju statistički podaci: u obiteljima u kojima nijedan roditelj nije imao problema s noćnim mokrenjem, 15% djece ima taj problem; ako je jednog roditelja to mučilo, postotak raste na 45%, čak 77% čija su oba roditelja mokrila u krevet, i sama će imati taj problem.

Promatrajući kada će problem biti riješen, često je najbolji putokaz dob u kojoj je roditelj regulirao svoj problem.

Vrlo je vjerojatno da će dijete uspostaviti kontrolu nad noćnim mokrenjem u sličnoj dobi u kojoj je to postigao i roditelj.

Saznajte više u drugom dijelu teksta Noćno mokrenje II dio.

Iz knjige: Naučite dijete spavati
Uz dopuštenje:
Profil