Odvikavanje od pelena ne mora biti noćna mora

Odvikavanje od pelena ne mora biti noćna mora, niti pothvat koji traje mjesecima. S odvikavanjem se može početi već kad beba počne čvrsto sjediti, odnosno između 6. i 7. mjeseca života.

Tada nije još toliko pokretljiva, te nije još previše zainteresirana za istraživanje okoline i puno lakše ju je privoljeti da sjedi koju minutu.

Ako ste preskočili tu prvu mogućnost odvikavanja, tada treba čekati da dijete samo počne signalizirati kada je spremno. To je otprilike između 18. i 24. mjeseca djetetovog života.
Međutim, tada to može biti i puno teže jer su mališani oduševljeni hodanjem i proučavanjem okoline, te je tada gotovo nemoguće da mirno sjede.

beba pelene

U to vrijeme dijete počinje izgovarati riječi poput mokra pelena, skini pelenu, kaka i slično. To je vrijeme i oponašanja ljudi oko sebe, a posebno roditelja. Djeci su roditelji uzor i žele raditi isto što i oni, pa tako i obavljati nuždu kao veliki.

Baš zato često znamo vidjeti dijete koje se kroz igru pretvara da obavlja nuždu kao mama ili tata. Upravo to uvelike može koristiti u odvikavanju od pelena. Mnogi pedijatri savjetuju da dijete promatra roditelja istog spola kako to radi, jer će tako najbolje naučiti.

Međutim, staviti dijete na kahlicu ili kako je još zovemo tutu da obavi nuždu kao mama ili tata nije nešto što će ga motivirati. Naime, ono to doživljava kao prekid u nekoj omiljenoj aktivnosti i baš zato se često dolazi do suprotstavljanja.

Da bi odvikavanje od pelena išlo što lakše, dijete to ne smije doživjeti kao prekid zabave, već mu cijeli proces mora biti interesantan.

OVDJE saznajte što je potrebno za odvikavanje djeteta od noćnih pelena

Što je potrebno za odvikavanje od pelena:

1. Puuuuuno strpljenja
2. Snažni živci
3. Gaćice
4. Tuta iliti posuda za nuždu
5. Nepromočive podloge za spavanje

O Ivi Brčić:

Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska.

Kroz svoj rad provodi prevenciju sindroma tresenog djeteta, postporođajne depresije, međuvršnjačkog i obiteljskog nasilja nad djecom. Piše Kids Friendly filmske osvrte, te kao glavna glumica i savjetnica nagrađivanog filma Two Pink Lines širi svijest o problemu pred/postporođajne depresije.

Stručna je suradnica u časopisu Mama&beba i internetskim portalima Roditelji.hr, Klokanica.24sata.hr i medijskapismenost.hr. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu.

Tekst omogućila: Najsretnija beba