Vrijeme je za igru

Kako bi se vaše dijete osjećalo važno i posebno potrebno je određeno vrijeme u danu izdvojiti za igru sa njim. Na kraju radnog dana vaše obaveze kao roditelja nisu niti na pola završene, a morate pronaći u vremenu i vrijeme koje ćete posvetiti samo svome djetetu i igri sa njim.

Poznato je da vas djeca već na ulazu u dom traže da se s njima igrate. Koliko god ste u tom trenutku iscrpljeni i umori igranje vam ne bi smjelo predstavljati muku.

Igra predstavlja veliku dobrobit za dijete i njegov razvoj! Igru treba doživljavati kao lijek te je izuzeto važna u životu svake osobe.

Igrom dijete razvija kongnitivne vještine, socijalne vještine, fizičke vještine, pismenost i nove riječi. Igrom pomažete djetetu da odraste u zdravu i snažnu osobu.

Igranjem se djetetu omogućava da zdrave emocionalne kapacitete, ali i da smanji napetost i stres. Igrom se povezujete s djetetom te jačate osjećaj bliskosti, zadovoljstva i povjerenja.
Važno je da prilikom igre govorite jezikom koje dijete razumije. Igranjem dijete dobiva priliku izraziti svoje strahove i dobiva potpuno razumijevanje odrasle osobe.

Kroz igru roditelji imaju priliku upoznati svoje dijete jer dijete kroz igru odražava svoje misli, želje i osjećaje. Barem pola sata u danu omogućite da to vrijeme bude samo za vas i vaše dijete.

Ako imate više djece, potrudite se da svako dijete zasebno dobije pola sata samo za sebe. Za vrijeme igre isključite sve aparate poput mobitela, kompjutera i televizora.

Kada se počnete igrati sa djetetom recite mu da počinje vrijeme za igru koje je posvećeno samo njemu i pitajte ga što bi voljelo raditi.

Za igru vam ne treba plan i ne smijete ga ometati, nego se djetetu trebate posvetiti 101%. Prepustite djetetu vodstvo u igri i na taj način mu pokažite koliko vam je bitno.

Nikako nemojte osuđivati svoje dijete niti ga ocjenjivati, nego jednostavno samo uživajte u njemu i njegovom razvijanju. Dopustite djetetu da samo pronađe riješenje u igri koju igrate. Budite kreativni za vrijeme igranja i pustite mašti na volju.