Jastuci za putovanja

Omogućite si bolji san i dok putujete.

Poznata je činjenica da čovjek provodi trećinu svog života spavajući, te je važno da taj san bude što kvalitetniji kako bi nam svaki novi dan u samom početku bio što bolji. Nije zabavno buditi se još umorniji nego što ste bili kada ste zaspali, s bolovima u vratu i ramenima – osobito kada ste na putovanju gdje je od presudne važnosti imati mnogo energije za obilazak uzbudljivih lokacija. Kada ste na dugom, neudobnom i iscrpljujućem putovanju, dobar san često je teško neuhvatljiva dragocjenost, no saveznik koji vam može uvelike pomoći da napokon zadrijemate jest – putni jastuk.

Davno su prošli dani kada je jedini izbor bio nepraktičan i glomazan jastuk iz spavaće sobe. Danas postoji bezbroj modela kompaktnih putnih jastuka koji s lakoćom stanu u svaku torbu, a njihove malene dimenzije ne znače i manju učinkovitost. Jedna od najpoznatijih inačica putnog jastuka – mekana ˝potkova˝ – odlično obavlja zadaću držanja vašeg vrata uspravnim kako vam glava tijekom sna ne bi pala na stranu i uzrokovala bolne probleme pri buđenju. Potpora koju putni jastuk pruža vašem vratu i glavi omogućuje i da vam kralježnica ostane uspravna tijekom spavanja, pomažući da se ujutro osjećate svježijim i poletnijim usprkos često neudobnim uvjetima putovanja u autobusu, vlaku, zrakoplovu i slično.

Zbog dragocjene uloge u poboljšanju sna, putni jastuk se može preporučiti gotovo svakome, no osobito pojedincima koji su skloni bolovima u vratu i ramenima nakon spavanja. Takvim osobama putni jastuk može biti od velike pomoći i kod kuće, osiguravajući pravilno držanje glave i vrata tijekom, na primjer, gledanja televizije ili čitanja. Također, korisnost putnih jastuka nije ograničena samo na odrasle – tako i djeci, koja su često živahna i teško podnose dugotrajna i monotona putovanja, putni jastuk može dobro doći kako bi lakše utonula u san i veselo dočekala novi dan pun uzbuđenja. Putni jastuci za djecu dolaze u bezbroj šarenih i veselih oblika, često u formi životinja ili plišanih igračaka te će vašem djetetu sigurno veoma brzo postati dragim ˝suputnikom˝.

Kupnja putnog jastuka dobra je odluka čak i ako ne putujete često, budući da za mali trošak dobivate proizvod koji možete primijeniti i u najrazličitijim svakodnevnim situacijama, a oni mogu biti i odlična ideja za poklon.

Budući da danas putni jastuci postoje na tržištu u bezbroj oblika i varijacija, možda najveća dilema od svih jest – koji od njih kupiti? Osim što postoje u pregršt različitih dizajna, putni jastuci mogu biti punjeni i najrazličitijim materijalima – od pamuka, perja i poliesterskih mješavina, pa sve do sjemenki i ljusaka. Jedna od novijih inovacija u koju se mnogi kunu jest takozvana memorijska pjena – dok ona može predstavljati još udobnije rješenje budući da se prilagođava tijelu korisnika, valja imati i na umu da takvi jastuci brže gube svoju čvrstoću i oblik.

Jastuci na napuhavanje mogu biti veoma praktični zbog svojih iznimno kompaktnih dimenzija, a postoje čak i modeli koji se napuhavaju sami . Tu su i nešto ˝napredniji˝ putni jastuci koji, osim što ispunjavaju svoju osnovnu svrhu, pružaju i dodatne pogodnosti. Tako multipraktični Evolution Pillow ima ugrađen i džepić za glazbeni player te dolazi zajedno s čepićima za uši od memorijske pjene. Travel Halo se pak ističe neobičnijim oblikom – umjesto oko vrata, postavlja se oko čela poput sportskog znojnika – te se diči i ugrađenom maskom za oči.

Bilo kako bilo, izbora nipošto ne manjka, te je na vama da od mnogih odaberete onaj putni jastuk koji najbolje odgovara vašim zahtjevima i preferencijama.

Silvia Vidović