Par toplih preporuka za produženi vikend

Bilo da ste na moru ili kontinentu, uživajte u mini godišnjem odmoru. Evo nekoliko savjeta kako ga i gdje provesti.

Zašto ne biste opet na more?

murter
Uz ljepote dvaju Nacionalnih parkova Krke i Kornata, kao i šibenske Katedrale Sv. Jakova pod zaštitom UNESCO-a, Šibensko-kninska županija pruža obilje mogućnosti za uživanje i odmor.

Nautički, kulturni, eno-gastro, ruralni, aktivni turizam…
Mnogo je razloga za dolazak. Ako ste obitelj koja voli istraživati biciklima krenite u nezaboravnu avanturu na dva kotača jednom od 90 ruta i upoznajte bogatstvo ovoga kraja…
Ili jednostavno odaberite svoj kutak na plaži i uživajte u suncu i moru.

Popis je podulji: Zlarin, Murter, Prvić, Krapanj, Kornati, Grebaštica, Primošten, Šibenik, Vodice, Rogoznica…

Nešto posve drugačije…

park-prirode-papuk
Ljepoti Požeško-slavonske županije nećete odoljeti, pa bi se jedan dan boravka nenadano mogao produljiti na vikend.

Svakako posjetite izletište Jankovec, odnosno park prirode i geopark pod zaštitom UNESCO-a Papuk.

Na sjevernim obroncima Papuka prostire se Park šuma Jankovac – jedna od najljepših gorskih dolina, okružena stoljetnom bukovom šumom, ujedno i poznato planinarsko izletište.

Ovdje se nalaze poučne staze, gorski potoci i jezera, špilje, slapovi, oko 1200 vrsta flore i faune. Planinarski dom uz restoran nudi i 80 ležajeva, a u neposrednoj blizini jedinstveni je slap Skakavac.

izletiste jankovac papuk

SAZNAJTE I VIŠE O IZLETIŠTU JANKOVEC OVDJE.

rijeka gacka lika kajakarenje

Obiteljski izlet u Liku pravo je vikend osvježenje

Ljeto je u punom jeku i svi tražimo mjesta na kojima ćemo se osvježiti i dobro odmoriti. Umjesto mora, potražite svoj spas u našoj prekrasnoj zelenoj Lici, koja obiluje obiteljskim smještajima na prekrasnim lokacijama, a i more vam je blizu, ako se želite „zaletjeti“ na kupanje.

U Lici s djecom možete pogledati edukativan i zabavan Memorijalni centar Nikola Tesla, otići na kajakarenje rijekom Gackom, obići Velebitski botanički vrt ili pogledate Kuterevo – dom medvjedića, a i Plitvička jezera čekaju na vas.

nacionalni park plitvicka jezera plitvice

Lika nudi mnoštvo zabave za sve, bilo da putujete na more ili planinarenje, svakako nećete pogriješiti ako isplanirate pokoji izlet ili odmor od par dana u srcu ove zelene ljepotice.

park-prirode-zumberak

Park prirode Žumberak

Udaljen 30-tak kilometara jugozapadno od Zagreba i smješten na površini od 350 km², Park prirode Žumberak već je dugi niz godina omiljeno izletničko odredište mnogih planinara, rekreativaca i izletnika.

Pri posjeti Žumberačkom gorju, dobro je znati kako se radi o kraju koji je bio naseljen još od pretpovijesnih dana te obiluje raznovrsnim arheološkim ostacima od kojih bi trebalo razgledati arheološka nalazišta Budinjak i Bratelji, na području kojih je zasnovan Arheološki park, ili razgledati ostatke srednjovjekovnih gradova Tuščaka, Staroga grada Žumberka te Okića koji se smatra najstarijom plemićkom utvrdom sjeverozapadne Hrvatske.

Izvor: Wish.hr