Planinarenje i umjetnost u prirodi Medvednice

Umjesto spavanja do podneva, idemo u planine! Praktikum i ovog ljeta provodi kamp „Planinarenje i umjetnost u prirodi“.

Program planinarenja po Medvednici namijenjen je djeci osnovnoškolcima

Ovog ljeta program je predviđen u trajanju od pet dana, u periodu od 27.08. do 31.08.2018.

Prateći važnost boravka u prirodi i zdrave životne stilove, Praktikum već nekoliko godina organizira program planinarenja, a provodi ga za vrijeme školskih praznika tijekom svakog godišnjeg doba.

Planinarenje na Medvednicu (6)

Program kampa

Djeca upoznaju planinarske staze i oznake, uče se orijentirati i snalaziti u prirodi, borave na svježem zraku te uz grupne igre, disciplinu i zabavu, svaki dan se kreativno izražavaju na likovnim radionicama pod stručnim vodstvom s materijalima prikupljenim iz prirode.

Ručak je organiziran u obiteljskoj atmosferi planinarskih domova, a predviđen je i obilazak Rudnika Zrinski.

Srijeda je predviđena za posjet Art Park-u i Zoološkom vrtu.

Planinarenje na Medvednicu (5)

Dobrobiti kampa za najmlađe

Mnogi planinari znaju da na planinama ne postoje statusni simboli, prijateljstvo se ne mjeri po marki tenisica ili telefona, već obostranog osjećaja sreće i osmijeha koji nam je izazvala panorama ili pružanje ruke pri prelasku preko stijene.

Na planini je hrana posebno ukusna, a djeca na planinarenju sve dijele od čokoladice do vode.

Prijateljstva postaju čvrsta, djeca prolaze zajedno iste napore do vrha planine.

Potiče i samopouzdanje, jer na planini nema predaje, a svladavanje prepreka ih ojačava reflektirajući se i na njihov pristup problemima u svakodnevnom životu.

Planinarenje je uvjerljivo jedna od najzdravijih aktivnosti, a činjenica da se odvija u prirodi, na najljepšim mjestima koja možemo zamisliti, još više daje na značaju istog.

Planinarenje na Medvednicu (3)

Temeljem dosadašnjeg rada s djecom i mladima, razgovorima s njihovim roditeljima te temeljem stručnih istraživanja evidentno je da djeca provode više vremena ispred TV-a nego što borave u prirodi i provode slobodno vrijeme u neorganiziranoj igri.

Kroz ponuđeni program “Umjetnost i planinarenje u prirodi” Praktikum je ostvario veliki interes zajednice za ovom vrstom aktivnosti za djecu.

Planinarenje na Medvednicu

“Na planini s djecom uvijek vlada atmosfera zajedništva. Igranje vani, danas podsjeća na prošla vremena, i pored svog komfora koji današnji svijet pruža, često su naša djeca lišena onih osnovnih prirodnih stvari.

Ako naučimo našu djecu promatrati prirodu, u njima će se razviti strahopoštovanje i zahvalnost, a osvijestit će i prirodni tijek i vijek transformacije.” – izjava je Melite Omeragić, jedne od voditeljica ovog programa planinarenja, a ujedno i voditeljice likovnih radionica u Praktikumu.

Planinarenje na Medvednicu (2)

Praktikum je edukativno zabavni centar za djecu i mlade koji potiče kreativnost. U prostorima Praktikuma održavaju se dramske i filmske radionice, likovne radionice, radionice pjevanja, glazbene radionice, treninzi i programi pomoći u učenju, savjetovalište za djecu, mlade i roditelje, terapija igrom, vedska matematika, abakus i pripreme za upis u školu.

Pogled sa Sljemena

Uz edukativno zabavni dio, osmišljava i provodi aktivnosti i projekte podržane iz nacionalnih i EU fondova iz područja kulture i umjetnosti, promiče cjeloživotno obrazovanje kroz neformalno obrazovanje djece i mladih. www.udruga-praktikum.hr

Dodatne informacije:

Karmen Đerek, voditeljica komunikacija
Tel. 01 3842 482; Gsm. 091 5617 391; e-mail: info@udruga-praktikum.hr