Kada je vrijeme da vas djeca prestanu gledati gole

Kada je riječ o golotinji pred svojom djecom, postoje razna mišljenja. Ono što je na vama kao roditeljima je da bez obzira na mišljenja drugih sami donesete odluku kada je riječ o golotinji pred djecom.

O golotinji pred djecom mislimo na situacije u kojima vas dijete vidi bez odjeće, da li je to za vrijeme tuširanja ili prilikom presvlaćenja, potpuno je svejedno, a kada je vrijeme da se takve situacije prestanu odvijati pred očima vašeg djeteta mogu donijeti samo roditelji.

Zapravo nema određene dobi kada je vrijeme da vas dijete više ne gleda u nikakvom drugom izdanju osim u odjeći. Vrlo vjerojatno će puno prije doći do situacije da će dijete samo htjeti svoju privatnost, prije nego ćete vi imati potrebu za time.

Šesta godina je godina kada dijete počne shvaćati što je privatnost i kada počne tražiti vlastitu. Vrlo vjerojatno će se u toj dobi dijete poželjeti kupati samo, bez brata ili sestre, zatvarati vrata prilikom presvlaćenja, itd.
Kod djeteta potreba za privatnošću zapravo znači samostalnost, da dijete treba svoj prostor, da raste i da se razvija. U tom slučaju ono što se od roditelja očekuje je da poštuje granice koje dijete postavi i da mu pokaže da razumiju njegove potrebe i da ga poštuju.

Naravno ima i one djece koja još uvijek u šestoj godini ne povlače granice privatnosti. Ta djeca i dalje uživaju u kupanju sa članovima obitelji te im ne smeta ako su braća ili roditelji goli pred njima ili obrnuto. Za takvu djecu golotinja roditelja je potpuno normalan prizor na koji se ne obaziru.

Bilo bi dobro kada bi sa djetetom razgovarali o osobnim granicama u krugu obitelji i objasnili mu da su osobe po pitanju stidljivosti različite.

Naučite dijete pravilima privatnosti i kulture, pa neka tako zna da prije ulaska u kupaonicu treba pokucati kako ne bi dovelo drugu osobu u neugodnu situaciju.

Samo otvorenim razgovorom možete dijete naučiti što znači poštovati tuđu privatnost, što će mu kasnije pomoći u postavljanju vlastitih granica kada je riječ o privatnosti.

Ako vama kao roditelju ne odgovara biti bez odjeće pred djetetom nemojte se niti prisiljavati. Svatko ima pravo raditi onako kako se osjeća najugodnije.

Kako dijete postane starije objasnite mu da mora poštovati vašu privatnost kako se ne bi morali skrivati od njih. Skrivanjem zapravo šaljete djetetu poruku da se nečega treba sramiti, a kako nema potrebe za tim samo mu objasnite da svaka osoba ima potrebu za svojom privatnošću koja se treba poštovati.

Zapravo ne postoji određeno pravilo kada je krajnje vrijeme da dijete ne vidi roditelje bez odjeće, jer se sve svodi na osjećaj ugodnosti. Dokle god se vi u nečemu dobro osjećate toliko je to i ispravno.

Što se pak dječje privatnosti tiče roditelji bi trebali osluškivati svoje dijete i prilagođavati mu se. Ako vas dijete zatraži privatnost vi to morate poštovati. Ako do tada nisu roditelji bi u tim trenucima trebali prestati šetati goli pred djetetom jer djetetu to više neće biti ugodno.

Prilikom postavljanja granica se treba uvažiti mišljenje svakog člana obitelji i poštivati želje i različitosti kako djece tako i roditelja.