Djeca i emocije

Dragi naši roditelji, koliko god vi pokušavali sakriti emocije od svog djeteta, njih jednostavno ne možete, ali ni ne trebate sakrivati! Zapamtite da ćete svakim prikrivanjem emocija samo zbuniti svoje dijete.

Dosadašnje generacije su odgajanje na način da se točno moglo znati što roditelji osjećaju bez skrivanja. U današnje se vrijeme djeci šalju dvosmislene poruke te se djeci govori o osjećajima koje roditelji osjećaju drugačije od izraza lica koje djeca vide.

Kod prikrivanja emocija dijete jedno vidi, a drugo čuje zbog čega je zbunjeno. Roditelji koji skrivaju svoje emocije, zapravo imaju potrebu zaštitit svoje dijete, ali ne krivi način. To što skrivanjem pokušavaju zaštiti dijete od negativnih osjećaja, zapravo škode djetetu u svakom smislu.

OVDJE još pročitajte

Emocije djece predškolske dobi o kojima nam piše mr. spec. Žana Pavlović, prof. psih.
Emocije pokreću svijet, ali ih moramo naučiti čitati

Ono što se preporuča je reći djetetu što osjećate u kojem trenutku, ako vas naravno to upita, te mu malo objasniti te osjećaje, kao i to da je normalno tako se osjećati.

Samo iskren odgovor je pravi odgovor!
Odgovor naravno prilagodite uzrastu, samo si dajte truda objasniti djetetu da je potpuno uredu osjećati se ljuto i tužno, ali i da ga vi u svakoj situaciji podržavate i razumijete.

djeca-emocije-1

Samo se stavite u djetetove cipele i sve će vam biti jasnije i lakše. Kada bi vi dijete na čijem licu vidite promjenu raspoloženja pitali što se dogodilo, a dijete vam dalo odgovor ma ništa, bili bi zbrinuti i zbunjeni.

Isto tako se osjeća i vaše dijete ako mu krijete istinu, jer ono jako dobro na vašem licu vidi kako se vi osjećate.

Pokušajte se svaki puta spustiti na razinu djeteta, te mu dati potrebne odgovore i komunikaciju zbog koje će osjećati sigurnost i ljubav sa vaše strane.

Samo na taj način ćete kod djeteta razvijati samopouzdanje koje će ga ispunjavati i s kojim će sigurno koračati u svakoj situaciji.

Biti roditelj nije lako, ali uz malo truda se se može!