Kako carski porod utječe na menstruaciju kod porodilja?

Carski rez je medicinski zahvat tijekom kojeg se beba porađa operativnim putem.

Za mnoge žene carski rez kao način poroda je šokantan jer obično računaju na vaginalni porod. Od trenutka kada saznaju da će se poroditi carskim rezom, imaju mnogo pitanja, kako u vezi samog procesa tako i oko oporavka. Jedan od najčešćih elemenata oporavka je povratak menstruacije i što očekivati.

OVDJE saznajte još neke važne informacije oko carskog reza

Korisne vježbe nakon carskog reza
Oporavak nakon carskog reza i što sve neće moći raditi

Nakon carskog reza, menstrualni ciklus žene obično se vraća u normalu unutar 8 do 12 tjedana. Međutim, nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda. To se može dogoditi zbog hormonalnih promjena uzrokovanih trudnoćom i porodom, na temelju općeg zdravlja, tjelesne težine, kao i stresa zbog operacije.

“Kad se menstruacija vrati nakon rođenja djeteta, može se razlikovati od onih prije trudnoće. Žene mogu otkriti da su lakše i manje bolne – to je čest slučaj kod žena koje su možda prethodno imale problema s endometriozom, budući da hormoni povezani s trudnoćom često mogu poboljšati ovo stanje. Također može proći neko vrijeme dok se menstruacija ne vrati u redoviti ciklus. Međutim, nekim ženama će se menstruacija vratiti u stanje kakvo je bilo prije trudnoće.” kaže medicinska stručnjakinja i ginekologinja brenda INTIMINA, Susanne Unsworth, i dodaje:

“Možda postoje male razlike kod prve menstruacije kod žena koje su podvrgnute carskom rezu i onih koje su rodile vaginalnim putem. Vjerojatnije je da će njihova menstruacija biti obilnija nego što su navikle, što može biti povezano s malim krvnim ugrušcima, grčevima i bolovima. To je vjerojatno povezano s dodatnim procesima zacjeljivanja koji su potrebni nakon carskog reza, budući da je rezu napravljenom na zidu maternice potrebno vrijeme da u potpunosti zacijeli. Međutim, za većinu žena to će se obično izbalansirati u prvih nekoliko ciklusa”.

Bitno je napomenuti da dojenje također može odgoditi povratak menstruacije jer laktacija potiskuje ovulaciju. Ženama koje doje može se dogoditi da im se menstruacija ne vrati sve dok ne prestanu dojiti svoje dijete. Međutim, ako žena odluči hraniti svoje dijete na bočicu, menstruacija bi joj se potencijalno mogla vratiti već unutar 4-6 tjedana od poroda.

Tijekom postporođajnog perioda i oporavka nakon operacije, postoje mnogi simptomi koji mogu biti zabrinjavajući, jer se tijelo vraća u svoje normalno stanje od prije trudnoće. Vaginalno krvarenje i iscjedak nakon poroda su normalne situacije. Krvarenje je poznato kao lohije i javlja se i kod carskog reza i kod vaginalnog poroda.

Ono je obično obilno u prvih nekoliko dana nakon porođaja, a zatim se brzo smiri kako se maternica steže natrag na svoju normalnu veličinu, iako poneka neprestana lagana krvarenja i iscjedak mogu potrajati i do 6 tjedana. Tada kreće prva menstruacija, iako, kao što je već spomenuto, ona može biti značajno odgođena kod žena koje doje.

Prva menstruacija može biti drugačija od one kakva je bila prije poroda, a nekim ženama je lakša i manje bolna, iako nakon carskog reza češće mogu biti nešto jače i bolnije. Međutim, postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati na to da stvari nisu sasvim u redu i zahtijevaju daljnju procjenu s liječnikom.

carski rez i menstruacija

Stvari na koje treba obratiti pozornost nakon carskog reza i menstrualnog ciklusa te potražiti pomoć su

Jako obilno krvarenje – krvarenje koje je znatno jače nego što ste inače navikli, a higijensku zaštitu se natopi u roku od nekoliko sati.

Jaka bol – bol koja vas sprječava u obavljanju normalnih dnevnih aktivnosti, ne smiruje se nakon običnih tableta protiv bolova ili vas drži budnima noću.

Visoka temperatura – krvarenje nakon poroda i prve menstruacije ne bi trebalo biti povezano s bilo kakvom temperaturom. Stoga, ako ju dobijete, potrebno je potražiti liječničku pomoć kako bi se otkrio uzrok.

Vaginalni iscjedak – normalno je imati malo vaginalnog iscjetka nakon poroda. Međutim, ako ono postane žuto/zelene boje ili je dolazi s neugodnim mirisom, preporučuje se daljnja procjena.

Produljeno krvarenje – krvarenje koje traje dulje od šest tjedana nakon poroda ili razdoblje koje traje dulje od uobičajenog (više od 10 dana).

Menstruacija se još nije vratila – dojenje će obično odgoditi povratak menstruacije, a ona možda neće započeti dok ne počnete odvikavanje od dojenja. Ako se menstruacija ne vrati unutar šest mjeseci kod žena koje ne doje, to treba dodatno ispitati.

Ključ potpunog oporavka nakon carskog reza je pažljivo praćenje vašeg zdravlja. Ako primijetite da vam tijelo šalje signale kako nešto nije u redu, nemojte se ustručavati kontaktirati svog liječnika što je prije moguće.

Uz dopuštenje: Intima