Kako njegovati grudi za vrijeme dojenja

Od samog začeća pa do prestanka dojenja, grudi se konstantno mijenjaju. Ipak, postoje jednostavni načini kako mame mogu sebi olakšati ovaj period. Evo nekoliko savjeta…

Nabavite odgovarajući grudnjak

U periodu dojenja je veoma važno da birate pamučne grudnjak koji ne stežu grudi, ali pružaju stabilnu potporu.

Modeli s košaricama i fišbajnom nisu dobar izbor jer vas mogu nažuljati ali i ometati samo dojenje, odnosno proizvodnju mlijeka.
Također, grudnjaci za dojenje su udobni, te možete u njima spavati, ako su vam grudi bolne u toku noći.

Pažljivo birajte kreme protiv strija

Pri izboru preparata za njegu kože u trudnoći i poslije porođaja, prednost se daje sredstvima koja sadrže prirodnu podlogu i biljne ekstrakte. Dobri su neven, kamilica, aloja, maslina, bademovo ulje, avokado, kakao maslac te pčelinji vosak.

dojenje mama majka

Izdvojeno

Izbjegavajte preparate odmah nakon poroda!
Neposredno poslje poroda, na grudi ne treba nanositi nikakve kreme, niti ulja. Kasnije, kada beba nauči sisati, mogu se koristiti provjerena sredstva za njegu.

Vodite računa o ishrani

Kako bi spriječili pojavu strija važno je i da se pravilno hranite. Treba piti što više tečnosti i jesti voće i povrće, to jest namirnice koje sadrže vitamine E i C, ali i one koje sadrže proteine.

Ograničite unos soli, kako bi se smanjilo zadržavanje vode u tijelu, a samim tim i oticanje grudi.

Pripremite hladne obloge

Ako su vam grudi vrele i bolne, stavite hladan oblog. Odlično pomaže rashlađeno lišće kupusa: stavite glavicu kupusa u frižider ili zamrzivač. Nakon što se dovoljno ohladi, otkinite veći list i stavite ga u grudnjak. Također, topla kupka može ublažiti otečenost grudi.

 

Izvor: yomama