Koliko vaši hormoni utječu na mršavljenje

Poznat vam je osjećaj frustracije kada ste na dijeti, a vaga pokazuje isti broj kilograma?

Da stvar bude gora, uredno se pridržavate pravila prehrane i redovito vježbate.

Pitate se u čemu je onda problem?

Krivac za vaše sporo mršavljenje mogu biti – hormoni. Upravo hormoni i njihova neravnoteža nerijetko mogu pretvoriti mršavljenje u težak projekt. Ponekad čak i neizvediv.

Ovakav se problem često događa ženama u srednjim tridesetima, kad se smanjuje lučenje progesterona, i to 120 puta više nego što se smanjuje lučenje estrogena.
Zbog toga u organizmu dolazi do viška estrogena koji privlači masnoće i to upravo na području trbuha.

No, kao što previsoka razina estrogena nije dobra, tako ni preniska razina estrogena nije povoljna za topljenje masnih naslaga.

utjecaj-hormona

Estrogen pomaže tijelu da ostane osjetljivo na inzulin i tako utječe na sagorijevanje masnoća i stvaranje mišićnog tkiva.
Dok god je ovaj hormon u ravnoteži s progesteronom i ostalim hormonima, on pozitivno utječe na sagorijevanje masnih naslaga.

Rješenje problema leži u odabiru pravih namirnica koje će poništiti negativno djelovanje prevelike količine estrogena.

Neke od najučinkovitijih namirnica koje eliminiraju utjecaj estrogena na vaš organizam su ananas, bobičasto voće (borovnice, maline, kupine), kruške, citrusi (limun, naranče, grejp), dinje, rajčica, brokula, kupus.

ljetni smoothie zdravi napitak

Poželjno je da ove namirnice unosite više puta dnevno, a jedan od idealnih načina za njihovu konzumaciju su jutarnji smoothie i zdravi međuobroci.

Jutarnji smoothie

Smoothie koji će vas ujutro osvježiti i uljepšati nastavak dana, sadrži ananas, par listova kelja, svježi krastavac, limunov sok i malo đumbira.
Svoj superukusni smoothie možete napraviti brzo i jednostavno i to uz pomoć blendera za miksanje voća, rezanje povrća i drobljenje leda na najefikasniji način.

Sokovi kao međuobrok

Vaš idealan međuobrok može biti cijeđeni sok od dinje, borovnice i par komadića lubenice ili, pak, svježi sok od rajčice koji pomiješate sa stapkom celera, jednim krastavcem i žlicom peršinovog lista te dodate prstohvat soli i kajenskog papra.

Imajte na umu sve ove savjete, a ako, uz sve navedeno, budete i redovito vježbali, mršavljenje vam je zajamčeno.

Piše Sunčana Seletković koji je omogućio Philips