Uklanjanje mrlja s tepiha

Mrlje na tepihu su svakodnevna pojava, posebice ako u domu borave djeca. Kako ne bi očajavali u trenutku kada mrlje nastanu, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako ih ukloniti na najjednostavniji način.
Suhe mrlje sa tepiha uklonite na način da mrlju namočite običnom vodom. Dobro natopljenu mrlju jednostavno uklonite uz pomoć suhe krpe.

Svježe mrlje uklonite na način da vidljivu prljavštinu maknete koliko možete, pa uz pomoć deterdženta u potpunosti uklonite mrlju.

Ako mrlju ne uspijete ukloniti iz prve, najbolje je da se poslužite sredstvom za uklanjanje mrlja, s kojeg samo treba slijediti upute. Sredstvom za uklanjanje mrlja, mrlju tretirajte nježno kako ne bi uništili tepih. Uz pomoć vode i sredstva mrlja bi trebala biti uklonjena bez problema.
Nikako nemojte koristiti sredstva za uklanjanje mrlja koje sadrže klor, jer klor može u potpunosti uništiti dio tepiha koji se tretira, pa će zaprljano mjesto izgledati još gore.

Prilikom uklanjanja mrlje sa tepiha, mrlju uklonite na način da prvo krenete od ruba pa prema sredini.
Tepih je preporučljivo usisavati svaki dan kako bi se sav višak prljavštine odmah maknuo, te kako se ne bi dodatno utiskavao u tepih.

Mrlje od čokolade uklonite uz pomoć benzena. Krpicu umočite u benzen i uz pomoć mlake vode mrlja će u potpunosti nestati.

Mrlju od boje najjednostavnije uklonite uz pomoć deterdženta za pranje posuđa i obične vode.
Ukoliko vam se kućni ljubimac ili dijete pomokrilo po tepihu, mokraću uklonite na način da mrlju navlažite mješavinom otopine octa i vode. Pomiješajte pola bezbojnog octa sa pola obične vode i navlažite mrlju. Ostavite smjesu na mokraći oko 10-ak minuta pa višak tekućine sa tepiha uklanjajte uz pomoć suhe i mokre krpe naizmjence.

Vosak uklonite na način da ga prvo nježno sastružete najviše što možete, pa zatim istrljate krpom namočenom u benzen. Na kraju čistom krpom i mlakom vodom uklonite mrlju.

Ukoliko se na tepihu nađe krv, ukloniti ju možete tako da ju upijete uz pomoć papirnatih ubrusa, pa ju očistite uz pomoć krpe i mješavine dobivene od litre hladne vode i 1 žlice soli.