Zbog ova bi 4 faktora kućni test na trudnoću mogao biti neispravan

Iako je rijetko, može se dogoditi. Rezultati testa na trudnoću čine prekretnicu u svačijem životu, no ponekad mogu biti i pogrešni.

U suštini, ovi testovi djeluju na principu da u mokraći prepoznaju humani korionski gonadotropin ili HCG, hormon kojeg posteljica luči u trudnoći i koji pomaže razvitku oplođenog jajašca, prema Američkoj udruzi za trudnoću.

Testove za trudnoću promoviraju kao 99% pouzdane, ako ih se koristi pravilno. Ukratko: žena se pomokri na kraj ovog štapića i njezin urin dođe u doticaj s posebno dizajniranom trakom čiji kemijski spojevi detektiraju je li spomenuti HCG prisutan u njemu. Kroz par minuta pokažu se rezultati je li test pozitivan ili negativan.

No, ponekad neki drugi faktori mogu utjecati na to jesu li rezultati točni, čak i kod najkvalitetnijih testova.

Neki zdravstveni problem

Svaka vrsta karcinoma proizvodi neke hormone, a neke od njih, poput karcinoma jajnika, proizvode upravo HCG, što može utjecati na rezultate testa. Također, koriokarcinom, zloćudni tumor građen od stanica resica posteljice proizvodi HCG u velikim količinama, baš kao što bi u slučaju trudnoće.

I ne tako ‘svježi’ urin

Ovo će prije izazvati lažni negativni nego lažni pozitivni rezultat. Kućni testovi na trudnoću su dobri, ali mogu podbaciti u određenim situacijama poput ove, jer im najviše ogovara jutarnja mokraća, koja je najsvježija i u kojoj, ako je prisutan, razina HCG hormona najviša. U drugom slučaju, ako za test nije korištena jutarnja mokraća, razina ovog trudničkog hormona možda neće biti dovoljna da bi bila primjetna.

Lažni početak

Ako je žena proživjela pobačaj, u tijelu i dalje postoje hormoni koji će aludirati na trudnoću. Time bi test mogao biti pozitivan jer će ‘locirati’ ove hormone i pretpostaviti da se radi o trudnoći. Kad se jajašce smjesti u maternicu, HCG se počne proizvoditi od strane stanica koje bi se trebale pretvoriti u posteljicu. To pokazuje kako je žena i dalje trudna, no oplođeno jajašce, tj. embrij se prestalo razvijati. Zove se još i kemijskom trudnoćom.

Različiti lijekovi

Lijekovi koji se mogu nabaviti i bez recepta neće nužno utjecati na rezultate testa, no neki prepisani lijekovi bi mogli imati jak utjecaj na rezultate. Na primjer, ako se uzima kakva terapija za povećanje plodnosti s udjelom humanog korionskog gonadotropina (poput injekcija koje sadrže HCG), testovi koji se rade vrlo ubrzo nakon toga mogli bi pokazati lažan pozitivan rezultat.

Tijekom trudnoće, razine HCG-a svakim se danom sve više i više povećavaju pa ako niste sigurni jeste li trudni ili ne, trebalo bi što prije posjetiti liječnika i napraviti krvni test na trudnoću kako bi se utvrdilo radi li se o trudnoći ili nekom od spomenutih problema.

Tijekom trudnoće, ovi se hormoni povećavaju za duplo svakim danom, pa će krvni test svakako prije otkriti hoćete li uskoro postati majka.