5 načina da podijelite iskustvo trudnoće sa svojom partnericom

Otkriće da ćete postati otac može izazvati mješavinu emocija. Vjerojatno ćete osjetiti ushićenje, ponos i osjećaj ispunjenja, no također je prirodno da sreća ima primjese nesigurnosti dok se suočavate sa stvarnošću da sićušna osoba, koja je dio vas, dolazi na svijet.

Vaši osjećaji vezani uz očinstvo mogu biti pod utjecajem prošlih i sadašnjih okolnosti. Ako ste u toplom i odnosu punom ljubavi s vašom partnericom; a ako ste imali ranija dobra iskustva s djecom; ako je trudnoća bila planirana i željena; ako ste i sami imali sretno djetinjstvo; te ako se u vaš stil života i financijska situacija može uklopiti dijete, vjerojatno ćete imati pozitivan pogled na trudnoću i očinstvo.

Ako nedostaju neki od faktora, sasvim je sigurno da osjećate zabrinutost zbog budućnosti. Međutim, trebali biste imati na umu da je postati ocem jedan od najvažnijih trenutaka u vašem životu. Bez obzira na situaciju, vaš život nikad više neće biti isti, stoga se nemojte iznenaditi ako otkrijete da se u jednom tenu osjećate podvojeno zbog očinstva, a u drugom ushićeno.

Uhvatite se u koštac s brigama

Uvijek je najbolje priznati svu zabrinutost koju osjećate, a ne akumulirati je, te, ako je ovo vaše prvo dijete, vjerojatno ćete osjećati malo tjeskobe. Dok će trudnoća napredovati, vaši se osjećaji mogu promijeniti, kao i osjećaji vašeg partnera, te ćete vi i vaš partner morati prihvatiti promijenjene osjećaje o vašem partneru i vašem djetetu. Ako mislite da je teško nositi se s osjećajima, otvoreno raspravite o svojoj tjeskobi sa svojom partnericom.

otac

Nošenje s neočekivanim vijestima

Ako trudnoća nije planirana, možda ćete se još oporavljati od šoka. Kontracepcija, bez obzira koju metodu koristite, nije nepogrešiva te se događaju iznimke. Ako ste iznenađeni, možda se osjećate frustrirano ili čak ljutito zbog situacije u kojoj ste se iznenada našli, osobito ako niste u ozbiljnoj vezi s djetetovom majkom.
No, uzmite vremena kako bi vam vijest “sjela” te vjerujte da još uvijek možete imati dubok, dugotrajan odnos sa svojim djetetom, čak i ako nećete imati sličnu vezu s njegovom majkom – a najbolji trenutak za započinjanje tog odnosa je tijekom trudnoće.

Osjećaji da ste izostavljeni

Većina se očeva osjeća isključeno u nekom trenutku trudnoće, stoga niste jedini ako se osjećate malo ljubomorno na vaše nerođeno dijete. Od početka možete imati osjećaj da zauzimate drugo mjesto nakon iznimno zahtjevnog pridošlice. Također možete osjećati da obitelj vaše partnerice, prijatelji i čak njeni liječnici preuzimaju vašu uobičajenu zaštitničku ulogu te da za vas nema mjesta.

No, nemojte se osjećati izostavljanim i povući se u pozadinu. Pokušajte partnerici objasniti što prolazite. Budite oprezni da od nje ne tražite previše ona već prolazi emocionalne turbulencije zbog djeteta koje raste u njoj.

Ako vam je teško prebroditi osjećaj otuđenja, razmislite o razgovoru s bliskim prijateljem, obiteljskim liječnikom ili profesionalnim savjetnikom. Također, prisustvovanje seminarima za roditelje će vam dati priliku da razgovarate s drugim muškarcima koji su u istom položaju kao i vi – u ordinaciji svog liječnika ili u lokalnoj knjižnici vjerojatno ćete dobiti više informacija, ili ih pokušajte potražiti na internetu.

Često, najbolji način za nošenje s brigama o osjećaju izostavljenosti je baciti se na ideju roditeljstva. Današnji očevi imaju brojne mogućnosti biti direktno uključeni i trudnoću njihove partnerice te postoje brojne stvari u koje se možete uključiti. Uključite se u ovo uzbudljivo razdoblje s vašom partnericom – napokon, oboje čekate ovo dijete.

5 načina da podijelite iskustvo trudnoće sa svojom partnericom

> Prisustvujte pretporođajnim pregledima. Naučit ćete više o tome što se događa vašoj partnerici i vašem djetetu.
> Gledajte svoje dijete. Snimke ultrazvuka će vam pružiti razveseljujući pogled na vaše dijete. Tražite fotografije.
> Slušajte svoje dijete. Od oko 30. tjedna, možete staviti uho na trbuh vaše partnerice i slušati kucanje sićušnog srca vašeg djeteta.
> Osjetite kako se vaše dijete miče. Od petog mjeseca nadalje biti ćete u mogućnosti osjetiti kako vaše dijete mijenja položaj – možda ćete čak moći i identificirati njegove malene ruke i stopala.
> Pričajte, čitajte i pjevajte svom djetetu. Ono može čuti glas iz maternice, stoga ae povežite s njim i razveselite partnericu dok to činite.

Uz dopuštenje: Veble
Više detalja: Vaša trudnoća
Autor: Anne Deans