Dobrodošli u roditeljstvo

Evo kako to ide… Svrha braka oduvijek je bila potomstvo. Čim brojnije tim bolje.

Brak kao priznata društvena zajednica, uspostavljena između dva zadovoljna pojedinca, treba oblikovati sretnu djecu i, u konačnici, napredno društvo.

I gdje smo? U službi društva!

A kakvo društvo želimo pokazujemo odgojem naših mališana. Onda se prisjetim svog malca koji pola dana po stanu urla Bakugan bitka i zamislim se kako li će on doprinositi društvu.

obitelj beba2

Spremate li se postati roditelji ne trudite se pripremati za ono što vas čeka. Vaš život kreće jednim drugim smjerom.

Čak i ako imate bake, dadilje, svu logistiku koja će vam osigurati vaše vrijeme i privid života kakav ste prije imali, ništa neće biti isto.

Od tog dana uvijek na kraju svake misli je vaše malo čudo. Mislite li da pretjerujem pitajte prvog roditelja koji vam je u blizini.
Roditeljstvo je posao bez radnog vremena i s cjeloživotnim stažem.

Pročitajte dalje kakva nam se budućnost piše

Dijete je rođeni manager i odmah pretendira na mjesto predsjednika uprave vaše obitelji, odnosno organizacije.

Od trenutka kada se rodi, donosi vam nove zadatke, zadaje rokove i vaš radni dan traje dvadeset i četiri sata.
Plaća vam je njegov napredak, a bonus svaka minuta sna koju ulovite.
Naravno, naš predsjednik uprave (u daljnjem tekstu manager) procijenio je odmah da se majka (žena), recimo izvršna direktorica, brže snašla u toj burnoj managerskoj okolini, da je odaniji radnik, njeguje soft skills i izdržljivost joj nema granica.

Djeca

Otac je u početnoj fazi manje značajan djelatnik, majčin stručni suradnik, koji, tu i tamo uskoči kada izvršna direktorica nije tu.

Kako vrijeme odmiče, majka gura svog suradnika naprijed, prepušta mu neka svoja zaduženja i nove poslovne prilike. I jednog dana manger ga zamjećuje. Odlučuje mu pružiti priliku.

Prvo ga testira jednom tjedno, obično subotom, odlascima na igralište. Ako se to ponovi još koji put kroz tjedan manager biva sve zadovoljniji i polako se izvršnoj direktorici klima stolica.

Kad se sve zbroji ona je na kraju čisti operativac, a glavni posao radi stručni suradnik što čini managera zadovoljnim. Direktorica je javno razriješena dužnosti (mama ja volim tatu i želim samo s njim ići u parkić), spuštena na mjesto operativca (mama, napravi mi palačinke) i imamo novog direktora.

I tako je jedno vrijeme naš manager zadovoljan. Sve što direktor radi manager se s njim može/želi identificirati (mama, tata je najjači i najbrži).

Vodeći se isključivo svojom dobiti u materijalnom, i svim ostalim stvarima, menadžer povremeno prijeti djelatnicima da će ih razriješiti dužnosti i na puno radno vrijeme zaposliti baku i djeda (ja želim ići kod bake, i djed će mi to kupiti, vas više ne volim) ili tetu.

41393080 - family spending time together at home
41393080 – family spending time together at home

Sve to nisu ozbiljne prijetnje dok se manager ne odluči svoje vrijeme i povjerenje predati u ruke nekog novog klinca.

Majka je i tako samo operativac (čisti, kuha, pegla, viče, pokušava odgojiti maka), s ocem se više ne može identificirati (nije više najjači, najbolji, i stalno prigovora, čitaj odgaja, što znači da je vrijeme za novog savjetnika uprave.

Za spomenutu funkciju nije potreban životopis, dovoljno je samo podijeliti iste interese: nogomet, skijanje, ples ili igrice. Pogađate, naš je manager stekao najboljeg prijatelja, a mi smo dobili savjetnika uprave i sa zanimanjem čekamo promjene u našoj organizaciji. Nadamo se da te promjene neće utjecati na izgrađeni identitet i organizacijsku kulturu.

I sada su tu varijacije na temu. Borba starih i novih. Savjetnici se počinju često mijenjati, nekad ih je nekoliko, nekada samo jedan, ali pažnje vrijedan.

Onda naš manager odluči kako je vrijeme da napusti poduzeće i osamostali se u nekom od slobodnih zanimanja.
Opet pogađate, dosta mu je organizacijske stege i nametnutih pravila. Naravno, ostaje i dalje vlasnik većinskog paketa dionica organizacije koju napušta.

Dvoje djelatnika, sada oboje operativaca, i dalje marljivo rade s tendencijom – radimo dok živimo da našeg managera zadovoljnog vidimo. Iako davno razriješeni upravljačkih dužnosti bonus nam je još uvijek isti-miran san!

Dragi moji, dobrodošli u roditeljstvo!

Piše: Mr.Sc. Eva Mioč-Maričić
Fotografija: David Amsler, Rich Aten