Bijele laži – laganje između djece i roditelja

Koliko često ste se izvlačili iz škakljivih situacija kada ste razgovarali sa svojim djetetom?!

Svi smo tijekom života bili uhvaćeni u maloj bijeloj laži koju smo izgovorili svojoj djeci.

Možda smo im rekli da Zubić Vila zaista postoji, ili da veliki čovjek u crvenom odjelu donosi darove, ili možda čak da je dućan s igračkama danas definitivno zatvoren.

No, s druge strane im uvijek govorimo da laganje nije u redu i da takvo ponašanje nije prihvatljivo u društvu, a ipak, sami to radimo.

Nedavna istraživanja utvrdile su da laži koje izgovorimo svojoj djeci su zapravo jako loša ideja – pa čak i male bijele laži mogu imati svoje posljedice.

Istraživači na psihologiji, na fakultetu u Kaliforniji, u San Diegu, okupili su 186 djece u dobi od 3 do 7 godina.

Odrasli su rekli jednoj skupini djece da se u drugoj sobi nalazi velika zdjela slatkiša, no vrlo brzo su priznali da su im lagali kako bi ih nagovorili da se samo igraju.
Druga skupina djece je bila zamoljena da se igraju; no njima nisu rekli niti jednu laž.

Zatim, dok su potajno bili snimljeni, djeca su bila zamoljena da identificiraju poznate igračke koje su skrivene u sobi, po svojim prepoznatljivim zvukovima, ali da ih ne gledaju.

Na primjer, zvučni zapis lika Spužve Boba. No, s druge strane napravili su izuzetak i pustili Beethovenovu Fur Elise – koji nije označavao niti jedan zvučni zapis igračke.

Kada su pustili klasičnu glazbu, odrasla osoba je morala napustiti sobu kako bi obavila telefonski poziv.
Djeca su rekla da neće zaviriti u tajanstvenu sobu gdje su skrivene igračke. Kada se odrasla osoba vratila, nakon što je napustila točno 90 sekundi, upitala ih je da li su zavirila u sobu s igračkama ili ne.

Koji su bili rezultati?
Prva skupina, kojima se u početku lagalo o slatkišu, više je lagala od drugih; gotovo 80 posto njih je provirilo i pogledalo igračku, a gotovo 90 posto njih je lagalo o tome.

Zašto, pitate se?

Istraživači su rekli da im je potrebno dodatno istražiti to pitanje.
No, oni smatraju da bi djeca, između 5-7 godina, više kopirala ponašanje odrasle osobei da bi prihvatila shvaćanje da poštenje nije važan segment za odrasle.
Ili možda, djeca ne bi trebali govoriti istinu onoj osobi koja im je lagala.

laganje i djeca koja lazu

Možda je u redu reći svojoj djeci da je zeko donio čokoladna jaja za Uskrs. Ali ako počnete lagati svom djetetu konstantno dok su mladi, da bi učinili ono što vi želite, vjerojatno ćete nastaviti tu naviku i kada postanu stariji – a ova strategija će se vjerojatno pokazati loša na duge staze.

Jednostavno rješenje je razgovor u kojem koristite jednostavne, izravne riječi. Postavite dosljedna pravila kako bi ste bili sigurni da vaša djeca znaju što očekujete, što je neprihvatljivo.

Ovo će im možda pomoći da žive izvan granica svoje dobi. Dopustit ćete im da budu dio vašeg života.

I zapamtite, uvijek pokušajte modelirati dobro ponašanje; ako vi nećete lagati njima, manje je vjerojatno da će oni lagati vama!

Autorica: Azra Terzić