10 zlatnih pravila roditeljstva

Roditeljstvo i odgoj djeteta jedno je od najvećih, ako ne i najtežih, zadataka u životu svakog roditelja. Saznajte neka “zlatna” pravila koja vam mogu olakšati neke odluke u odgoju vašeg djeteta

Nemojte stavljati djecu pod (nepotrebni) pritisak

Djeca se često nađu pod pritiskom roditelja. Današnji svijet je izrazito kompetitivno mjesto i vlada stalna borba za dokazivanjem.

Ali roditelji trebaju znati gdje podvući crtu. Visoka očekivanja mogu uzeti svoj danak na djetetovom fizičkom i mentalnom zdravlju. Budite podrška djetetu u balansiranju života ispunjenog s igrom i radom. Ako mu učenje dodatnog jezika predstavlja napor ne znači da ga neće svladati u bližoj budućnosti, možda već i dogodine.

Poštujte svoje dijete kao pojedinca

Naravno da dijete treba disciplinu i vi mu predstavljate prvu nit vodilju kroz život, ali poštuje njegovo mišljenje i stavove. Time će vaša povezanost s djetetom samo jačati.

Budite čovjek kakav želite da i vaše dijete bude

Djeca promatraju, oponašaju i ugledavaju se na roditelje. Većina djetetovih ponašajnih obrazaca dolazi upravo od roditelja. Ono što dijete usvoji kao malo, oblikovat će ga i izgraditi kao osobu. Upravo svojim dobrim primjerom možete mu pomoći u usvajanju pozitivnih navika.

Djete

Razvijajte se zajedno s djetetom

Ako je potrebno, mijenjate svoj odgojni stil i budite u stalnom koraku s modernim roditeljstvom. Djeca se konstantno razvijaju i zbog toga je važno da se vi mijenjate s vremenom kada je to potrebno.

Nerijetko se događa da su djeca bolje računalno obrazovana od svojih roditelja. Svladajte osnove informatičke pismenosti i budite informirani o sadržajima koje dijete prati na Internetu.

Učite ga kako biti dobar čovjeka

Učenje djeteta kako da bude dobar čovjek bitna je zadaća roditeljstva. Djeca trebaju moralne vrijednosti po kojima će živjeti, trebaju znati razlučiti dobro od lošeg.

Vi kao roditelji imate ključnu ulogu u usađivanju temeljnih moralnih vrijednosti u svoje dijete. Poučite ga poštovanju, odgovornosti, iskrenosti i poslušnosti.

Dijete treba svoju slobodu

Roditelji katkad imaju problem s posesivnošću i ograničavanjem djetetovih pokreta. Iako to čine iz najboljih namjera, to može naštetiti djetetovom samopouzdanju i utjecati na njegovo sazrijevanje.

Budite fleksibilni koliko možete sa svojim djetetom. Ako vas zamoli da mu ne ulazite u sobu bez kucanja, potrudite se prihvatiti to.

Djete

Radite na sebi

Roditeljstvo predstavlja cjeloživotno učenje i podrazumijeva rad na sebi. Čitajte knjige i gledajte filmove i dokumentarce o temama iz roditeljstva.

Stvaranje posebnih trenutaka

Dijete će zauvijek pamtiti svoje djetinjstvo i važno je da sudjelujete u stvaranju tih posebnih trenutaka za njega. Iskoristite lijep dan za vožnju biciklom, šetnju gradom ili stvaranju slikarskih remek djela.

Razumijevanje emocija

Zapamtite da su ljutnja i uznemirenost prirođene emocije. Poučite dijete društveno prihvatljivim načinima za iznošenje tih emocija van kako ih ne bi gomilalo u sebi.

Ne težite perfekcionizmu

Roditeljstvo čine i usponi i padovi. To je životna uloga koja traje 24 sata na dan stoga si nemojte postavljati previsoke kriterije. Ukoliko naiđete na prepreku, duboko udahnite i odgurnite kamenčić s puta. :)

Autor: Sara Gorupec

Fotografije: L-ines, ruurmo, Mitch, Anaïs