Prema istraživanjima djeca konzumiraju prevelike količine soli koje znaju biti puno veće od maksimalne dnevne preporučene količine. Hrana bogata solju razvija kod djece okus koji se prenosi i u odraslu dob te dovodi do rizika od štetnih posljedica u kasnijem životu.
Povećani unos soli u prehrani može dovesti do problema s visokim tlakom, problemima s krvožilnim sustavom te moždanog udara.
OVDJE pronađite recept za zdrave grickalice za djecu od ukusne cvjetače
Natrij je potreban element u stvaranju i prenošenju električnih impulsa u živcima i mišićima. Dnevna potreba kod odraslih je maksimalno do 6 grama, otprilike jedna i pol čajna žličica dok je djeci za dnevne potrebe dovoljan samo jedan gram.
Istraživanjem je obuhvaćeno preko dvije tisuće djece u dobi od 6 do 18 godina u koje su uključene i njihove prehrambene navike. Rezultati su pokazali kako 90% djece konzumira preveliki unos soli a čak jedno od devet već ima povišeni krvni tlak.
Tijekom dana konzumacija soli je različita te se za doručkom kao i s grickalicama tijekom dana unese oko 15%, za vrijeme ručka još 30% a čak 40% cjelokupnog unosa soli dešava se prilikom večere. Jela koja su zaslužna za skoro 50% unosa soli tijekom dana su pizza, sendviči, kruh, peciva, juhe, sir, mlijeko i perad.
Prepoznavanje izvora soli u dječjoj prehrani može biti nezgodno jer je sol sveprisutna u dječjim obrocima. Također je teško odrediti pojedine namirnice jer se zavisno od proizvođača količina soli u istovrsnom tipu namirnica može drastično razlikovati. Posebice treba obratiti pažnju na skrivene namirnice u kojima ima dosta soli kao što su kruh, sirevi, prerađena i konzervirana hrana.
Kako bi smanjili udio soli u prehrani djece možete primijeniti neke od preventiva
> povećajte udio svježeg voća i povrća bez dodavanja soli u salate ili umake
> prilikom kupnje provjerite sadržaj na pakiranju ili potražite oznaku bez soli ili s niskim udjelom soli