Kad vam dijete kaže – Mrzim Te!

Djeca kažu mrzim te jer ne znaju drugačije izraziti riječima snažne emocije osjećaju.
Dječje emocije vrlo su snažne i vrlo lako i brzo prelaze iz krajnosti u krajnost. Zato vas dijete obožava kad je sretno, a kad nešto nije
po njegovu, sve je grozno, uključujući i vas.

OVDJE saznajte više koje su i kave sve emocije djece predškolske dobi

SITUACIJA
Ne dopuštate djetetu da pogleda još jednu epizodu omiljenog crtića.
> Dijete kaže: Mrzim te!
> Vi mislite – Kako mi to može reći? Zar doista to misli?

Premda vas riječi mogu šokirati i povrijediti, zapravo su dobar znak jer pokazuju kako dijete zna da ćete ga voljeti bez obzira na to što vam kaže. To znači da se dijete osjeća dovoljno sigurnim da izrazi svoje osjećaje, znajući da ga nećete odbaciti.

Kad volite dijete svim srce, čuti takve riječi može biti priličan šok. U ovoj fazi, dok uče izražavati svoje emocije, vrlo je važno pridržavati se jasnih granica i ne popuštati djeci dajući im ono što žele, unatoč emocionalnoj žestini trenutka.

DIJETE MISLI
Mrzim što mi odrasli mogu zapovijedati. To nije fer!
Riječi “Mrzim te!” stižu iz emocionalnog, a ne racionalnog dijela mozga i to što ih je dijete reklo, ne znači da to doista i misli. Vaše dijete još nema dovoljno razvijene vještine samoregulacije i izražavanja emocija da vam kaže: ” Jako volim ovaj crtić i vrlo sam ljut što mi ne dopuštaš da gledam koliko ja želim.”

djevojcica dijete emocije

KAKO REAGIRATI

Trenutačno

Ostanite mirni. Dijete je trenutačno previše uzrujano da bi vas čulo. Zato ne uzvraćajte s: “E, a ja tee volim”, ili: “Dobro znaš da to nije istina i da me voliš”, posramljujući ga. Ako su vas djetetove riječi povrijedile, udaljite se na minutu ili dvije kako biste povratili kontrolu nad svojim osjećajima.

Imenujte osjećaje. Dijete ima snažnu emocionalnu reakciju pa mu krakom, jasnim rečenicama dajte do znanja kako razumijete da je uzrujano, ali da takvo ponašanje nije u redu. Možete reći primjerice: “Vidim da si ljutit jer ne možeš gledati još jedan crtić, ali to nije razlog za tako grube riječi.”

Predložite načine nošenja sa snažnim osjećajima. Kad je frustrirano ili ljutito, predložite djetetu da duboko udahne i sporo izdahne ili snažno sisne neku igračku. Premda će trebati neko vrijeme da ga usvoji, tako će naučiti upravljati emocijama.

Imajte na umu da je dijete frustrirano i da zapravo mrzi pravila i granice kojih se mora pridržavati, a ne vas osobno.

Dugoročno…

Objasnite mu što se dogodilo. Ne kažnjavajte dijete, nego kad se situacija smiri pomozite mu da shvati što se dogodilo, objašnjavajući mu razliku između mržnje prema vama i mržnje prema pravilima, kao i da za svoj dobro ne može uvijek dobiti što želi.

Iz knjige: Što misli moje dijete, dr. klinička psihologinja Anghardad Rudkin – Znanje