Kada i kako u prvu šetnju s bebom

Tek nakon što se oporavite od porođaja spremni ste kao mama poći u prvu šetnju sa svojom prinovom, jer morate biti sigurni da možete napraviti sve radnje oko vaše bebe bilo u kolicima bilo u nosiljci. Šetnju ćete stoga svakako prilagoditi sebi što uključuje daljinu i tempo hodanja, odnosno guranja kolica ili nošenje nosilice.

Novorođenče može ići u svoju prvu šetnju i na zrak pod uvjetom da vremenske prilike nisu ekstremne što znači da vani nije izuzetno vruće ili izrazito hladno te pod uvjetom da je adekvatno obučeno.

Hladni zimski uvjeti za šetnju

Malo dijete vrlo brzo gubi tjelesnu temperaturu stoga za vrijeme hladnog vremena dobro obucite u podstavljeno i nepropusno odijelce za vlagu i hladnoću. Ispod nepropusnog odijelca obucite mu benkicu, čarapice, i toplu vesticu ili puloverčić. Kako biste mu zaštitili glavicu od hladnoće obvezno mu stavite kapicu na glavu, a rukice mu zaštitite rukavicama.

Nogice moraju biti obuvene u tople papučice ili cipelice prilagođene za zimu. Tijekom cijele šetnje stalno promatrajte svoju bebu i provjeravajte opipom obrščića da li mu je hladno.

Ako se dijete uznemiri, počne plakati ili se naprosto nemirno meškoljiti to u pravilu znači da mu više nije ugodno i da gubi tjelesnu temperaturu pri mirnom ležanju u kolicima ili nošenju u nosiljci. Tada je vrijeme da pođete iz šetnje kući na topli obrok koji će dijete razveseliti.

Topli vremenski uvjeti za šetnju

Ono što je najbitnije u toplim ili vrućim danima godine da ne pretjerate s odjećom. U toplim vremenskim prilikama najbolje je novorođenče ili već veću bebicu obući za šetnju kao i sebe. Ako je dijete u kolicima trebalo bi ga prekriti laganim prozračnim pokrivačem obvezno od prirodnog materijala.

Svakako pričvrstite suncobran na kolica kako djetetu ne bi smetalo sunce, znači lice mu uvijek treba biti u sjeni i zaklonjeno od izravnih sunčevih zraka, jer je dječja koža izuzetno osjetljiva.