Kako bez vikanja disciplinirati dijete

Kada se radi o discipliniranju djece, većina roditelja prakticira znatno blaže i nježnije odgojne metode od onih koje su se koristile u prošlosti. Ipak, iako su mnogi roditelji odustali od batina, ponekad je jednostavno nemoguće ne zagalamiti na djecu u želji da napokon shvate ono što im želimo reći.

Međutim, prije no što sljedeći put povisite glas i time izazovete navalu negativnih emocija – iskušajte sljedeće načine na koje možete potencijalno stresnu situaciju preokrenuti u iskustvo koje će u konačnici koristiti vama, ali i vašoj djeci.

Duboko udahnite

Rekli ste djetetu da prije spavanja ne zaboravi pokupiti igračke s poda, ali kada ste nekoliko minuta kasnije pogledali kakva je situacija, na vašu žalost igračke su i dalje bile na istom mjestu. Naravno, tlak vam se povisio u sekundi i spremni ste povikati iz sveg glasa. U ovoj često ponavljanoj situaciji, pokušajte duboko udisati i izdisati nekoliko sekundi kako biste umjesto vrištanja, djetetu smireno ali ozbiljno rekli kako je krajnji čas da vas posluša.

Sagledavanje problema i reagiranje u skladu s njim

Kada učite dijete voziti bicikl po prvi puta, kažnjavate li ih kada ne uspiju pohvatati sve odmah? Ne. Naprotiv, u takvim ih situacijama potičete i ohrabrujete da budu bolji. Međutim, kod ispravljanja krivog ponašanja roditelji nerijetko pribjegavaju kažnjavanju, što i ne bi trebao biti scenarij.

Ako dijete za vrijeme igranja udari drugo dijete, vaša prva reakcija je vjerojatno vikanje, a upravo biste u takvim trenucima svoje dijete trebali naučiti zašto udaranje nikada nije dobro. Dakle, sagledajte specifičan problem odnosno ponašanje djeteta i smireno mu objasnite da za to nema potrebe.

Čvrsta i dosljedna pravila

djevojcica-1Ne ispunjavanje prijetnji rezultirat će testiranjem vaših granica i naposljetku, vašom ljutnjom. Ako djetetu kažete da prestane gledati televiziju i ono vas nakon nekog vremena uopće ne posluša, a vi ga zatim opet samo opomenete – radi se o vašim praznim prijetnjama koje očito ne koriste svrsi.

Ukoliko i budu imale učinka, najčešće će to biti nakon što se poprilično isfrustrirani izderete na dijete. No, ovo je lako izbjeći ako imate čvrsta i dosljedna pravila koja će u slučaju kršenja za sobom povući određene posljedice.

Pohvalite „OK“ ponašanje

Roditelji uvijek pohvale odlično ponašanje i kažnjavaju ono loše, no što je s ponašanjem koje se nalazi negdje u sredini? Djeca vole dobivati roditeljsku pozornost, čak i ako se radi o ne toliko pohvalnom ponašanju.

U ovoj bi situaciji bilo najbolje jednostavno ignorirati takvo ponašanje jer vaše vikanje znači da su uspjeli zaokupiti vašu pozornost pa će im to biti poticaj za ponavljanje istoga. Kako bi se ipak smanjilo takvo loše ponašanje, poželjno je pohvaliti i ponašanje koje nije idealno, ali je podnošljivo. Time će postojati veća vjerojatnost za ponavljanjem takvog OK ponašanja koje bi moglo prerasti u ono vrlo poželjno koje ćete s veseljem nagraditi.

Snažna uzajamna povezanost

Što je vaša povezanost s djetetom čvršća, veće su šanse da ćete ga moći disciplinirati. Kada su malena, djeca žude za roditeljskom blizinom. Ako uspostavite stabilan i kvalitetan odnos, ne samo da će vas to još više povezati već će vas dijete istinski poštovati.

Što ste uzajamno bliži, manje su šanse za epizodama bijesa, a veće za željom da se ponašaju onako kako vi to od njih očekuje.

Stavite se na djetetovo mjesto

Zadaća roditelja je djecu kontinuirano uzdizati, a ne spuštati ih „dolje“. Kada često vičete na njih, postoji mogućnost da ćete tako naškoditi njihovom samopouzdanju. Razmislite tada o tome kako biste se vi osjećali kada bi vaš šef vikao na vas. Bez iznimke, osjećali biste se posramljeno i povrijeđeno te pritom ne biste mogli procesuirati njegove riječi jer biste se fokusirali na to kako vam se obraća.

Isto se može primijeniti i na djecu. Upravo ih zato treba učiti što je prihvatljivo, a što nije na način da ne povrijedite njihovo unutarnje biće i ne pobudite osjećaje srama i poniženja koji bi mogli ostaviti ozbiljan trag na njihov daljnji razvoj.

Zapamtite – nitko nije savršen!

Bez obzira na to koliko se trudili, normalno je da nećete uspjeti baš uvijek ostati mirni i da ćete u nekim trenucima povisiti glas i dobro se izvikati. Važno je znati da je to potpuno opravdano ukoliko svom djetetu, nakon što ste se u potpunosti smirili, objasnite što vas je točno navelo da izgubite kontrolu.

Djeca trebaju znati koja vas njihova ponašanja ili postupci frustriraju pa u takvim situacijama zatražite da sljedeći put budu poslušnija. Također, naglasite im kako onda vi nećete imati razloga uznemiriti se i naljutiti na njih.