Kako odabrati dadilju? Vodič za izbor dadilje koji će vam itekako pomoći

Ostaviti dijete na čuvanje nekoj drugoj osobi, ako niste sretnici s baka servisom, uvijek je teško samo po sebi, no još je teže odabrati pravu osobu kojoj ćete povjeriti svoje dijete dok ste na poslu, što, nažalost, često traje i više od uobičajenih osam sati.

Odakle krenuti?

Dobra dadilja, osim što primarno mora brinuti za sigurnost Vašeg djeteta, mora pridonositi njegovu razvoju, edukaciji te utvrđivanju prehrambenih navika uobičajenih u vašoj obitelji.

Ako se prvi put nalazite pred izazovom izbora takve osobe, nekoliko je načina i smjerova kojima možete krenuti.

Agencije za dadilje svojom bazom “provjerenih” osoba prvi su korak koji će vam ponuditi dobar start, odnosno provesti Vas kroz proces izbora i pomoći vam da odaberete idealnu osobu za vaše dijete.

Unatoč tome što su agencije pouzdan način izbora, neki su roditelji ipak skloniji usmenoj preporuci prijatelja i poznanika koji su imali dobro iskustvo s dadiljom te je zapravo najveća sreća ako “naslijedite” preporučenu dadilju nakon što vašim prijateljima više nisu potrebne njezine usluge.

Kako god bilo, izbor nikada nije lak jer i usprkos svim preporukama i pouzdanim načinima potrage, svaka obitelj ima svoja očekivanja, kao što su različita očekivanja i potrebe svakog djeteta, što svakako ne smijete zanemariti jer će, na kraju krajeva, osmijeh i zadovoljstvo vašeg djeteta biti jamstvo da ste dobro odabrali.

Kriteriji odabira

Pojedinim roditeljima formalno obrazovanje dadilje nije prioritet pri izboru, vodeći se načelom da je najvažnije da dobro pazi na dijete dok s njim provodi vrijeme, no taj segment ipak ne treba biti zanemaren.

Diplomirani odgajatelji ili pak osobe koje su tijekom svog obrazovanja imale doticaj rada s djecom svakako će najprofesionalnije pristupiti djetetu i pružiti mu prilike za razvoj sukladno dobi i potrebama.

Još jedan dobar izbor su osobe koje imaju odnosno odgojile su vlastito dijete (nezaposlenih majki danas, nažalost, ima vrlo mnogo) ili pak vitalne bake u mirovini.

OVDJE pogledajte kakva je uloga baka i djedova u vrijeme korona virusa

Ono što ćete vjerojatno teško izbjeći, a događa se na nesvjesnoj razini, jest odabir dadilje koja osobnošću odgovara vama, što je u redu, no ne zaboravite da tražite dadilju za dijete i da se tu također mora dogoditi “klik”.

Dadilja

Pripremite se!

Prije susreta s potencijalnom dadiljom, pripremite se postavljajući si pitanja o prioritetima odnosno onome što je Vama najvažnije.
> Je li Vam važno da zna kuhati?
> Želite li da s djetetom odlazi u park i potiče ga na aktivnost (tu svakako vodite brigu o tome je li vaše dijete možda preaktivno ako vam se u izboru nađe starija osoba)?
> Je li Vam važno da dijete od dadilje uči ono što mu Vi niste u mogućnosti pružiti (npr. strani jezik)?
> Koliko Vam je važno da dadilja ima iskustva u čuvanju djece?
> Ako je niste upoznali na preporuku, ne ustručavajte se tražiti mišljenje obitelji kod kojih je ranije radila.

Dadilja

Upoznavanje

Susret s potencijalnom dadiljom možete upriličiti u vlastitom domu, a možete predložiti i neformalnije okruženje na neutralnom terenu pa sastanak dogovoriti na kavici u kafiću, u parku… gdje će se osoba možda osjećati opuštenije i ugodnije pa će vam i nesvjesno reći više o sebi.

Možda će vam se u nekom trenutku činiti da zadirete u nečiju privatnost postavljajući pitanja o obiteljskoj situaciji, metodama odgoja, prehrambenim navikama, no ne zaboravite da ipak tražite osobu koja vam je “do jučer” bila stranac, a “od sutra” će možda čuvati vaše najveće blago te su takva pitanja opravdana, a dadilja je, ako je profesionalna u svom poslu, vjerojatno i navikla da takav pristup te će za to imati razumijevanja.

Naravno, i Vi ćete pri upoznavanju morati ogoliti navike i stavove svoje obitelji pa ćete zapravo biti u istoj poziciji, što je dobar start za zdravu i iskrenu komunikaciju.

Vrlo je važno da Vam potencijalna dadilja da na uvid uvjerenje o krivičnom nekažnjavanju MUP-a o i potvrdu liječnika opće prakse o psiho-fizičkoj sposobnosti za rad s djecom, izdane baš za tu priliku.

Također je vrlo važno da dadilja ima sanitarnu knjižicu koju će obnavljati jednom godišnje.

Ključna pitanja

Vrlo je važno da tijekom razgovora postavite ciljana pitanja. Donosimo nekoliko koje ne biste trebali zanemariti:
> Kakvi su vaši stavovi kada je u pitanju disciplina djeteta?
> Što biste učinili da dijete odbija ići na popodnevno spavanje?
> Kako biste reagirali da u parku moje dijete udari neko drugo?
> Kako bi izgledao Vaš idealan dan s mojim djetetom?
> Koja je najteža situacija s kojom ste se susreli kod čuvanja djece?
> Kako ste tu situaciju riješili?
> Na koji način provodite svoje slobodno vrijeme?
> Na koji način reagirate u stresnim situacijama?
> Znate li kuhati, kakva jela preferirate?

Ne trebate se ustručavati postaviti potpitanja kako biste saznali sve što vas zanima, a pritom budite otvoreni i za pitanja potencijalne dadilje vama. Imate pravo biti izravni.
Sve što tijekom intervjua dogovorite, zapišite – od formalnosti vezanih uz satnicu, plaću, slobodnih dana, odgovornosti… pa do vaših opservacija.

Susret s djetetom

Prije konačne odluke važno je vidjeti kako se osoba koja Vam je u užem izboru slaže s vašim djetetom. Kroz tu interakciju i pristup možda ćete najbolje vidjeti jeste li donijeli dobru odluku.

Nakon što osobu zaposlite, važno je, baš kao i pri polasku u jaslice ili vrtić, ostaviti dovoljno vremena za prilagodbu. Optimalno je da cijelo vrijeme budete uz dijete i novu dadilju kako biste je postupno uključivali u djetetov život.

S dadiljom je važno proći sve uobičajene rituale koje s djetetom provodite od načina hranjenja, uspavljivanja, presvlačenja pa do omiljene djetetove igračke.

OVDJE provjerite i uključite koji su obvezni posjetnici za dadilju i dijete kada ostaju sami kod kuće

Slušajte pritom i mišljenje ostalih ukućana.
Svakako upoznajte dadilju sa svojom obitelji, susjedstvom (pokažite joj najbliži parkić, trgovinu, ljekarnu…), napišite joj važne kontakte kako bi i ona bila sigurna da je na “prijateljskom terenu”.

U svakom slučaju, izbor nikada nije lak te je najvažnije slušati svoju intuiciju i reakcije djeteta koje će vam ubrzo biti najbolji pokazatelj koliko ste dobro birali.

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay