Kako odgajati djecu iz različitih brakova u novom braku

Kad jedan ili oba supružnika imaju djecu iz prvog braka, njihova se „nova“ obitelj suočava s jedinstvenim izazovima.
Najčešće se takve novonastale situacije temelje na vrlo složenim, neprirodnim i zamršenim međuljudskim odnosima.

Naime, iskustvo novog partnera vrlo je stresno i odraslima i djeci, a društvo nažalost ne nudi odgovore na to kako se ponašati u ovakvim situacijama zbog kojih pomiješanim obiteljima treba i do nekoliko godina kako bi razvili povezanost i prisnost slične onima iz cjelovitih bioloških obitelji.

Kada je riječ o djeci, činjenica je kako im nova osoba „na sceni“ stvara dodatnu pomutnju proizvodeći u njima osjećaj nesigurnosti pa novog člana gledaju kao konkurenciju s kojom se moraju boriti za ljubav svoga roditelja.

Za to vrijeme, vi kao roditelj lako možete postati frustrirani shvativši da nova obitelj ne funkcionira onako kako je funkcionirala prijašnja (barem na početku).

Razmislite o potrebama djece te ih pokušajte ispuniti

U silnoj želji da stvore homogenu obiteljsku zajednicu, novi partneri prebrzo ulaze u odnose s ne biološkom djecom čineći pritom kardinalne greške.

S obzirom da svoj odnos ne mogu graditi na prirodnoj povezanosti, nastoje to učiniti disciplinom i uvođenjem reda, međutim, takvi pokušaji discipliniranja u većini slučajeva osuđeni su na neuspjeh.

Pitanje je mogu li onda takve obitelji uistinu biti skladne i sretne? Bez obzira koliko se nemoguće to činilo – otvorenom komunikacijom, zajedničkim poštovanjem uz puno ljubavi i strpljenja može se ostvariti neraskidiva veza s djecom svoga partnera.

Od samog početka suživota djeci treba dati do znanja da su sigurna i zaštićena jer je vjerojatnost da su ih postupci roditelja u prošlosti iznevjerili i realno je očekivati da će im biti teže povjeriti se relativno nepoznatoj osobi.

Ponekad je djeci iz miješanih obitelji teško doći do izražaja, odnosno, djeca u takvim situacijama osjećaju gubitak identiteta te je vrlo važno pri donošenju odluka prepoznati njihovu ulogu u novostvorenoj zajednici.

Također, roditelji trebaju težiti ka stvaranju okruženja koje će biti lišeno osuđivanja i u kojemu će djeca imati osjećaj kako su ih odrasli zaista čuli. Dakle, pokažite im da možete sagledati situaciju iz njihove perspektive i potrudite se da to doista i učinite.

Svako je dijete individua za sebe i samo će vam dati do znanja zaostajete li ili pak brzate u odnosu s njim. Neka od njih će biti otvorenija i komunikativnija, dok će introvertiranoj i sramežljivoj djeci trebati više vremena da se otvore.

Mlađa djeca lakše prihvaćaju promjene

Dob i spol djece faktori su koji uvelike utječu na njihovu sposobnost prilagodbe miješanoj obitelji. Fizičke i emotivne potrebe trogodišnjeg dječaka razlikuju se od potreba 14-godišnje djevojčice, ali ove razlike ne treba zamijeniti za dječje fundamentalne potrebe.

Samo zato što tinejdžeru treba više vremena da prihvati prisutnost i ljubav novog partnera, ne znači da ju on ili ona ne želi.

Vjerojatnost je da će se djeca koja nisu navršila 10 godina lakše prilagoditi novoj obitelji i prihvatiti nove članove, dok će tinejdžeri biti buntovni, opirati se promjenama i svoje osjećaje dulje vrijeme držati u sebi.

Kada je riječ o iskazivanju osjećaja, i djevojčice i dječaci više preferiraju verbalno iskazivanje emocija, kao što su pohvale i komplimenti, a manje ono fizičko poput zagrljaja i poljubaca.

Pozitivan ishod uključuje sudjelovanje svih strana
Djeca će se uspješnije prilagoditi dinamici nove obitelji ako zadrže dobar dio uhodane rutine koju su imali sa drugim biološkim roditeljem.

Zato je izuzetno važno da sa svojim bivšim partnerom održavate zdrav i korektan odnos jer će, unatoč neprilikama koje su dovele do razvoda, djeca znati da ih oba biološka roditelja i dalje jednako vole.

Također, dajte im do znanja da vaš novi supružnik neće biti zamjena za tatu ili mamu, već će to biti još jedna osoba koja će im biti podrška u životu.

Savjeti za uspješno funkcioniranje miješane obitelji

> Imajte na umu da se sva braća i sestre svađaju i da nisu sva obiteljska neslaganja izravna posljedica života u miješanim obiteljima.

> Iako imate najbolju namjeru da se svidite djeci svog partnera, nemojte to činiti favoriziranjem njih u odnosu na svoju biološku djecu već imajte jednak pristup u oba slučaja.

> Ako su pak, djeca vašeg partnera često kod drugog roditelja, pobrinite se da se kod vas ne osjećaju kao gosti već napravite mjesta za njihove stvari koje će im pri svakom posjetu dati osjećaj potpune pripadnosti obitelji.

> Istražite opcije podrške koje se nude u vašoj zajednici, a koje mogu biti u obliku neformalnih druženja na kojima ćete saznati kako se drugi ljudi u sličnim situacijama nose s izazovima mješane obitelji.

> Pokušajte svakodnevno bar nekoliko trenutaka posvetiti svom biološkom djetetu koje i dalje treba i uživa u „posebnom“ vremenu koje provede samo s vama.

Budite spremni za mnogobrojne izazove koje suživot u novoj obitelji nosi, poput svađa oko novca, buke, discipline i sličnih obiteljskih situacija. Međutim, zapamtite da uzajamnom ljubavalju, razumijevanjem i strpljenjem gradite temelje za sretnu budućnost.