Kako prepoznati jaja koja su opasna za zdravlje

Konzumacija jaja može biti vrlo opasna ako konzumirate jaja koja nisu svježa. Jaja mogu ugroziti zdravlje čovjeka i potaknuti razvoj opasnih bakterija, a kako bi to izbjegli u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti trovanje jajima.

Jaja su bogata proteinima, mineralima i vitaminima koji su važni za ljudski organizam. Koristimo ih za pripremu raznih slatkih i slanih specijaliteta. No, ako ih ne čuvate i koristite onako kako treba, mogu biti vrlo opasna po zdravlje čovjeka.

Stara jaja mogu razviti opasne bakterije, koje prilikom konzumacije uzrokuju povraćanje, salmonelu, dijareju, bolove u trbuhu i druga oboljenja.

Kako se ne bi zarazili prije korištenja jaja uvijek dobro operite. Samo oprano jaje neće imati bakterije na ljusci. Prilikom odvajanja žumanjka od bjelanjka važno je da se koristite čistim priborom.

Sirova jaja su vrlo opasna za ljudski organizam zbog čega ih nikako ne smiju konzumirati djeca mlađa od 2 godine, trudnice i osobe starije od 70 godina. Kuhana jaja su naj bezopasnija jer vruća voda ubije sve bakterije u njima.

Jaja se uvijek moraju čuvati u hladnjaku u kartonskoj kutiji. Jaja nikada ne smiju biti više od 2 sata izvan hladnjaka, a ako je sobna temperatura visoka, onda i manje.

Svježinu jaja uvijek valja provjeriti! Svježa jaja imaju mali žumanjak koji se nalazi u sredini bjelanjka, a to ćete vidjeti nakon što jaje skuhate. Ako želite bržu provjeru svježine jaja stavite ih u vodu i gledajte hoće li se podići s dna. Svježa jaja ostaju na dnu posude, a stara se dižu na površinu.

Ako je ljuska jajeta slomljena nikako ga nemojte konzumirati jer je vrlo vjerojatno pokvareno i puno bakterija.

Pridržavajući se gore navedenih savjeta nema straha da ćete se zaraziti prilikom konzumacije jaja. Samo obratite pažnju prilikom kupnje jaja da su sva čitava i prije svakog baratanja jajima dobro ih operite. Najbolje je ljusku jajeta prati uz pomoć deterdženta za pranje suđa i spužvice.