Neke stare igre iz djetinjstva

Sjećate li se kojih ste se igara najviše igrali u djetinjstvu?

Je li to bila igra lovice, skrivača, poznati gumi – gumi, školica, igra graničara ili packanje? S kime ste se najviše igrali te koliko se samo djece znalo naći u kvartu poslije škole. Igrali su se i stari i mladi i djevojčice i dječaci, a neke čak ni promjenjivo vrijeme nije moglo spriječiti da se igraju na svježem zraku.

Igra lovice

Igra lovice jedna je od nezaobilaznih igara svakog djeteta, kako nekad, tako i danas.
Gotovo da i ne prođe dan, a da se ne odigra barem jedna igra lovice, bilo u školskom dvorištu ili pak u kvartu. Nerijetko se igra lovice igra na školskim hodnicima što učitelji nikako ne odobravaju. Ona potiče djecu na aktivnost, a najbolja je kad se odvija na otvorenom prostoru jer tada umanjuje opasnost od ozljeda.

Igra skrivača

Skrivača
Igra skrivača omiljena je igra većine mališana. Ona potiče kreativnost jer valja dobro razmisliti kamo se sakriti da Vas nitko ne pronađe, a opet, potiče rad moždanih vijuga i planiranje jer je bitno tempirati vrijeme kada krenuti do pika, a da vas osoba koja je žmirila ne primijeti i ne preduhitriti. Za ovu igru nije potrebno puno osoba, ali je definitivno zabavnije kad se okupi više prijatelja.

Gumi – gumi

I dok su igra lovice i igra skrivača igre koje podjednako igraju oba spola, gumi – gumi je igra koja je većinom bila rezervirana za djevojčice. Nekoliko metara elastične gume za hlače, barem dvije osobe i jedan rasvjetni stup bili su dovoljni za ovu igru koja je danas gotovo pred izumiranjem. Osim što je poticala na aktivnost, ona je razvijala motoriku i jačala kondiciju.
Jedna je osoba zadavala zadatke, a svi igrači su ih zajedno izvršavali. Nekada je otegotna okolnost bila brzina, dok je to nekada bila visina, a znalo se preskakati i visinu ramena ili vrata.

Školica

Školica
Malo betona, jedna školska kreda ili komadić cigle i kamenčić dovoljni su za ovu nezaboravnu igru iz djetinjstva. Od jedan pa do osam, bacanje unutar linija, skakanje na jednoj nozi, bacanje kamenčića unatrag i skakanje bez gledanja samo su neke od prepreka koje su vodile do cilja. Pritom je svaki put trebalo podići kamenčić kako bi se moglo na sljedeći broj. Ovu su igru igrali i dječaci i djevojčice, a i nju se danas nekako sve rjeđe može vidjeti na ulicama.

Packanje

Igru packanja ne poznaju svi. Za nju je potrebno nekoliko kamenčića ili zrna graha. Ona razvija finu motoriku, brzinu i koncentraciju, a cilj je savladati sve unaprijed određene zadatke. Baciti kamenčić u zrak, pritom uzeti drugi kamenčić, a prvi pokušati uhvatiti prije no što padne samo je jedna od lakših varijanti. Nije to mogao svatko, ali vježba je činila majstora.

Igra graničara

Graničar
Nezaobilazna igra za sve uzraste poznata je igra graničar koja je okupljala i dječake i djevojčice. Dva tima, jedna lopta i neograničen broj igrača bili su potrebni za ovu igru koja je stvarala buduće sportaše. I dok su neki vježbali gađanje, drugi su radili na brzini i izmicanju, a cilj je naravno bio, izbaciti protivničkog igrača. Ovo se igralo kako u školama, tako i na igralištima, ali i ispred zgrada u raznim kvartovima.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Phil Rogers, Barbara Krawcowicz, A C, Jeff Costa Bravo