O toleranciji i razumijevanju…

Znate li da se ljubav u brak ušuljala tek u prošlom stoljeću nakon tisućljeća boravka izvan te društvene zajednice ili rijetko na njezinim marginama? Danas? Danas je ljubav bračni imperativ. Jedino što je ovdje potrebno definirati jest što je to ljubav. Na ovo pitanje nije jednostavno dati pravi ili točan odgovor. S pravom se možemo zapitati da li takav, pravi ili točan, odgovor uopće postoji.

Ljubav

Prvo razjasnimo pojmove ljubav i zaljubljenost i njihov međuodnos. Pokušajmo ga razjasniti laički, možda ne esencijalno, ali tako da ga razumijemo. Iako postoji mogućnost da se nakon mjeseci i godina ljubavi pojavi zaljubljenost češće je obrnuto pa se, nakon razdoblja zaljubljenosti, pojavi ljubav. Rijetki su parovi kod kojih se zaljubljenost i ljubav naizmjenično prožimaju, oplemenjujući vezu dvoje sretnika svojom različitošću. Za razliku od nekih, ne slažem se da je ljubav slijepa, zaljubljenost da, ali ljubav ne. Ljubav sve vidi, ali ne uzmiče.

Kada govorimo o ljubavi između muškarca i žene, možemo ju opisati kao stariju, zreliju sestru zaljubljenosti. Idealan brak imao bi ljubav u podlozi, a kao light motiv zaljubljenost. Usudit ću se ovdje usporediti (neka mi psiholozi ne zamjere) zaljubljenost i ljubav s afektom i raspoloženjem. Afekt je veoma snažna i kratkotrajna emocionalna reakcija, za razliku od raspoloženja koje je manje intenzivno, ali značajno trajnije. Zaljubljenost nas pomete, izbaci iz kolotečine, lansira nas u iluziju, u nama novu, ljepšu, emotivniju, bogatiju sadašnjost, ali miljama daleku od prave stvarnosti. Zaljubljenost nam daje novu perspektivu učinivši našu percepciju ružičastom pa tako i našeg odabranika savršenim, jedinim mogućim, odabirom. U stanju zaljubljenosti pronašli smo sve ono što smo tražili, idealnog, pravog partnera. Što kad se iluzija razbije? Ako razbijenu iluziju dočeka ljubav, znači da smo zakoračili stepenicu više i spremni smo suočiti se s realnošću, kakva god ona bila. Prihvaćanje je jedna od odlika ljubavi. Prihvatiti sve različitosti. Idealno postoji samo u stanju zaljubljenosti i posumnja li netko tada u naš ideal spremni smo krenuti u rat protiv svih. Zaljubljenost vas uhvati u svoja začarana pravila, u obmanu.

Razumjevanje

Ljubav je drugačija. Ljubav nije stanje, ljubav je proces koji oslobađa i daleko je od idealnog. U ljubavi naše vidno polje se širi, stvari su stavljene u širi kontekst i tada svjesno odlučujemo krenuti dalje. Odabranoj osobi napokon skidamo masku idealnog i gledamo je onako kako zaslužuje, samostalno, bez naših projekcija, kao osobu koju smo odabrali sa svim svojim kvalitetama i manama.

Brak

Postavimo jednadžbu. Brak je jednako ljubav. Brak je jednako odnos između dvoje ljudi. Iz navedenog proizlazi da je ljubav odnos između dvoje ljudi. Brak bi trebao biti odnos temeljen na jakoj emocionalnoj povezanosti, međusobnom poštovanju i toleranciji te uzajamnoj potpori. Uz ovo bismo samo još dodali zrelost odabranih, kao poželjan preduvjet iz kojeg proizlazi odgovornost prema sebi i novoj zajednici. Međutim, stvarnost je češće daleko od napisanog.

Sada, nakon nazovimo teorije, zavirimo u praktični dio i otkrijmo gdje je nastao problem.Jeste li se ikada zapitali zašto sve bajke i romantični filmovi završavaju slikom vjenčanja i tekstom živjeli su dugo i sretno! Iz jednostavnog razloga jer ono što slijedi nakon spomenutog više nije u domeni niti bajke niti romantične priče, već životne realnosti. Razmazili su nas od djetinjstva prikazujući romantiku kao krunu jednog odnosa, ljubavi i braka. Strast i romantika smješteni su na tron koji pripada ljubavi. Nerealna očekivanja i vlastite projekcije glavni su kamen spoticanja u svim odnosima. Očekujemo li od braka svakodnevnu strast i romantiku osudili smo ga na propast, a njegove protagoniste na trajno nezadovoljstvo. Strast i romantika samo su neki od pomoćnih kotačića braka. Svakodnevica je ta koja više u pogonu treba kotačiće tolerancije, razumijevanja i međusobne podrške.

Razumjevanje

Sagledamo li brak iz te perspektive, možda će oni koji su još u dvojbi jesu li pronašli pravu osobu, shvatiti da za ono što ih čeka trebaju životnog partnera, a ne ljubavnika punog fraza ili parazita-pozera. Za brak nisu presudni izgled, strast, nagon, romantika već zajedničke vrijednosti utemeljene na ljubavi. Ako se nekom možda ovo čini monotono i ziheraški, odnosno daleko od ljubavnih oluja i zanesenosti neka ima na umu da ljubav nije zaigrana kao zaljubljenost. Ljubav je mirnija, postojanija, ali i ekskluzivnija jer zaljubiti se možemo nebrojno puta, a voljeti ne.
Pogledate li gornju jednadžbu u kojoj je brak jednako ljubav, možemo reći da je i brak ekskluzivna kategorija iz koje ste brojne isključili i dali mjesto samo jednoj osobi koja to i zaslužuje.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Gareth Williams, Vladimir Pustovit, Dragunsk Usf