Oralna higijena od treće godine

Do treće godine djetetu izrastu svi mliječni zubići. Sada je krajnje vrijeme za održavanje oralne higijene djeteta. Važno je zubiće prati ujutro i navečer po dvije minute.

Bez obzira na trenutnu samostalnog vašeg djeteta trebali bi biti prisutni prilikom svakog pranja zubi. Znajte da vrijeme pranja zubi ne znači uvijek i kvalitetno oprane zubiće.

Djetetu pranje zubi može predstavljati igru i zabavu, pa je važno da prilikom pranja zubi budete prisutni kako bi izbjegli nekvalitetno oprane zube.

Kada je riječ o odabiru četkica za zube znajte da je važno da je četkica prilagođena uzrastu djeteta. U ponudi se nalazi veik broj četkica za zube, ali ukoliko izaberete krivu četkicu teško ćete oprati zube onako kako treba.
Pasta za zube isto tako treba biti pravilno izabrana, te prilagođena dobi djeteta.

Što se tiče posjete stomatologu, od treće godine na dalje oni moraju biti minimalno svakih 6 mjeseci. Nikako nemojte dopustiti da prođe više od 6 mjeseci jer ako se karijes ne otkrije na vrijeme, posjeta stomatologu djetetu može biti traumatična.
Vaše ponašanje je najvažnije prilikom posjete stomatologu jer je dijete empatično i vrlo inteligentno pa lako može primijetiti vašu nervozu i strah ukoliko su prisutni.

Savjetuje se da stomatologa posjećujete već od prvog izrastanja zubića, kako bi stomatološka ordinacija postala poznato mjesto za dijete.

Stomatologu odlazite vedri i nasmijani te dijete prve pute odvedite samo da se upozna sa stomatologom i stomatološkom ordinacijom. S vremenom malo po malo dijete odvodite na pregled zubi, pa nadalje slijedite uputstva stomatologa o daljnjim koracima.
Od velike pomoći mogu biti i razno razne slikovnice i priče s omiljenim likovima, koje će sadržavati odlaske stomatologu i pranje zubića, kako bi se dijete upoznalo sa važnosti održavanja oralne higijene.

Vi kao roditelj imate važnu ulogu u oralnoj higijeni vašeg djeteta, pa se sukladno tome i potrudite da ona prođe bez komplikacija i sa zdravim osmijehom, kako ne bi nastale bespotrebne komplikacije.