Osjećaj krivnje

Svaki roditelj prilikom dobivanja djeteta obeća djetetu i samom sebi kako će mu biti maksimalno posvećen i najbolji roditelj na svijetu.

Svim roditeljima je poznato prilagođavanje u svakom trenutku, dajući pritom svoj maksimum. Kako dijete odrasta biva samostalnije zbog čega se roditelji često pitaju da li su u nečem pogriješili i da li su možda mogli napraviti nešto više za svoje dijete.

Taj osjećaj krivnje je stalno prisutan i zapravo je normalan, ali vi se kao roditelj trebate znati oduprijeti tom osjećaju i uživati u svim etapama roditeljstva.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako se u situacijama koje se najčešće javljaju prestati gristi.

Gledanje televizije

Kako bi ponekad mogli nešto napraviti djetetu palite televizor. Omiljeni crtić je u mnogim situacijama spas kako bi roditelji mogli obaviti i druge obaveze koje imaju.

U toj situaciji javlja se osjećaj krivnje jer što ako ste dijete zakinuli za nešto ili ga uništavate. Ali to nije tako! Većina roditelja spas pronađe upravo u crtićima kako bi mogli napraviti sve što moraju i to nije ništa loše. Dijete uživa, a vi svoje obveze možete napraviti do kraja.

Nastupi i utakmice

Roditelji koji puno rade ne mogu prisustvovati baš svakom nastupu ili utakmici svog djeteta, posebice ako još imaju i više djece. Ono što vi trebate kao roditelj napraviti je svom djetetu pokazati na milion drugih načina da ga volite i da vam je do njega stalo. Tako se vaše dijete neće osjećati zakinuto i manje voljeno, a vi ćete prestati osjećati grižnju savjesti zbog nečega što ponekad ne možete promijeniti.

Prehrana

Da dojenje je najbolji izbor hrane za malu bebu, ali ako vam uz svu volju jednostavno nije išlo, onda vam nije išlo. Davali ste mu mliječnu dohranu i to nije ništa loše. Kada je dijete prešlo na krutu hranu, ponekad vam je bilo jednostavnije dati mu kupovnu kašicu.

Prehrana djeteta je često razlog zbog kojeg se mnoge mame brinu i osjećaju grižnju savjesti, ali bespotrebno. Važno je da dijete jede i da napreduje, a sve ostalo je manje važno. Ionako će to isto dijete kada odraste jesti raznu nezdravu hranu od koje ga nećete moći zaštititi.

Posao

Raditi ili ne raditi, gdje raditi, koliko sati, itd. To su sve pitanja koja muče majke po završetku porodiljnog dopusta. Kako god vi izaberete i kako god vas životna situacija odvede to je vaš i ispravan izbor. Raditi se mora i dijete će se kad tad na to naviknuti.

Koliko ste radili to je isto nešto što je individualno kod svakog roditelja i posla koji obavlja. Važno je samo da svom djetetu osigurate čuvanje koje će zadovoljiti sve njegove potrebe, a vrijeme koje niste proveli zajedno ćete nadoknaditi kada se vratite sa posla.

Čitanje

Svi znaju da je čitanje jako dobro i da bi najbolje bilo čitati djetetu od malena, najbolje prije spavanja. Ali ponekad ćete jednostavno biti preumorni za čitanje i zbog toga ne trebate osjećati grižnju savjesti.

Ne može sve uvijek biti idealno i to je sastavni dio života. Čitati ćete kada ćete biti raspoloženi, a važno je samo da dijete potaknete na čitanje.