Pomoć partneru u ulozi oca

Biti tata nije ni malo lak zadatak, baš kao što niti majka nije lako biti. No, majke ipak imaju u mnogo čemu prednost kod odgoja djece, zbog čega je očevima ponekad potrebna pomoć.

Majka ima ključnu ulogu da pomogne ocu! Što se vaš partner bude bolje osjećao, to će bolje obavljati ulogu roditelja.

Vanjske aktivnosti

Podržavajte vanjske aktivnosti poput kampiranja, vožnje bicikla, trčanja, šetnje i svega u čemu i dijete i otac mogu ispucati višak energije. Bilo bi poželjno da su u te aktivnosti uključeni svi članovi obitelji.

Jače i slabije strane

Svi mi imamo svoje jače i slabije strane, pa tako i partner. Pokušajte mu prepustiti dijete u onim situacijama u kojima znate da se može najbolje snaći. Izbjegavajte iznenadne situacije, kao i zadatke koji su mu strani.

Kratko i jasno

Kada partneru objašnjavate što sve treba napraviti pokušajte biti kratki i jasni, kako bi zadatke mogao obaviti što jednostavnije i lakše. Prevelikim objašnjavanjem samo ćete zbuniti partnera.

uloga-oca-1

Pružite šansu

Koliko god mislili da vaši partneri puno toga ne bi mogli napraviti, trebate im samo pružiti šansu, jer ćete se sigurno iznenaditi. Očevi se mogu vrlo dobro snaći u svojoj ulozi, često puta bolje nego što očekujete.

Uživanje u obitelji

Kakva god bila vaša obitelj trebate se jednostavno opustiti i uživati u svakom trenutku. S vremena na vrijeme se potrudite da obitelj funkcionira u određenim situacijama, posebice onda kada niste prisutni.

Bez opterećenja

Pokušajte se ne opterećivati mislima kako će biti kada vi neće biti prisutni. Vašoj djeci neće ništa faliti i preživjet će. Partner će se bolje snaći u ulozi oca bez vašeg prisustva.

Budite podrška

Potrudite se da partner zna da ste uvijek tu za njega te da ćete mu uvijek pomoći oko svega. Budite jedno drugome podrška u odgoju svoje djece, jer su vaši zadaci i odgovornost jednaki.