Kako biti dobra majka

Majke se često uspoređuju sa drugim majkama i njihovim životima. To nikako nije dobro i time samo škode sebi. Nije se dobro uspoređivati sa drugima, nikada u nijednoj situaciji. Svatko ima svoj život sa svojom pričom i svaka osoba je jedinstvena.

Svaka majka teži savršenstvu i pokušava napraviti sve što je zamislila uz hrpu drugih obaveza. Ono čega mnoge od tih majki nije svijesno je to da biti dobra majka ne znači sve napraviti bez greške. Tek kada se prihvati da su pogreške normalne i sastavni dio majčinstva, ma koliko god se trudile, tek tada će biti lakše.

Ovoga puta ću vam malo pisati o pogreškama koje majke najčešće rade, a time si samo zagorčavaju život. U nekima od njih ćete se sigurno pronaći, pa ih pokušajte promijeniti za svoje dobro.
Mnoge majke često muči pitanje da li sve obavljaju bez greške. Naravno da je odgovor ne! Svatko svoje obaveze obavlja na svoj način i to je uredu! Nikada se nemojte opterećivati sa drugima, nego brinite samo o sebi.

Jedna od najvećih greški koju majke rade je ona kada misle da je normalno da nemaju vremena za sebe. To nikako nije dobro! Djeca su na prvom mjestu i to se podrazumijeva, ali nekada morate misliti i na samu sebe. Ne možete biti kvalitetna i dobra majka ako ne brinete o sebi, ako ne mislite na sebe i ako si s vremena na vrijeme ne priuštite vrijeme samo za sebe.

Mnoge majke na društvene mreže stavljaju razno razne fotografije idile na kojima su svi dobri, sretni i zadovoljni. Nemojte se povoditi za tim slikama i mislite kako je samo vama teško u nekim trenucima jer nije tako. Ništa nije onako kako izgleda. Kako kod vas nije sve uvijek zabavno i savršeno, tako nije niti kod drugih.

Kada vam u posjet dođu gosti prestanite skakati i odmah se bacati na čišćenje kako bi stan izgledao kao apoteka. Naravno da nećete ostaviti skladište, ali se prestanite opterećivati da sve mora biti savršeno. Potpuno je normalno da imate igračke po cijelom stanu! Na to budite ponosni jer znači da vašoj djeci nije dosadno i da se igraju.

Ako mislite da bi trebale raditi više i da ne radite dovoljno, izbrišite te misli iz glave! Potpuno je normalno da ne stižete uvijek napraviti sve što treba i što ste si zadale. Napravite onoliko koliko stignete i ne forsirajte ništa. Uvijek si zadajte samo realne ciljeve.

Znate one situacije u kojima molite Boga da beba samo još malo odspava kako bi vi stigle napraviti sve što ste zamislile do kraja. I to je pogrešno! To vrijeme kada vam beba spava iskoristite za sebe! Opustite se malo jer je i vama potreban odmor, a samo odmorni možete pružiti svom djetetu sve što mu treba.

Pokušajte se ne opterećivati nebitnim stvarima i budite uvijek ono što jeste. Svoje vrijeme posvetite ljudima koje volite, živite život punim plućima i u život unesite puno ljubavi.
Budite majka kakvu bi voljeli imati uz sebe i svom djetetu ćete dati sve što mu treba.

Ana Zibar