Baby shower ili darivanje djeteta prije rođenja sjajan je običaj

Baby shower ili poklanjanje za bebu zapravo je običaj koji nam dolazi iz Amerike, a radi se o darivanju djeteta prije samog rođenja.

Trudnica tada najčešće ugosti ženski dio obitelji i prijateljice koje pritom donesu darove za dijete koje je na putu.

Ima slučajeva i kad najbolja prijateljica, majka ili sestra trudnice osmisle druženje i sve pripreme kako bi trudnica imala što manje obaveza.

Na tim se druženjima popije pokoji sok, pojede neko pecivo s nogu i par grickalica jer nije naglasak na hrani, već na djetetu koje dolazi. No ne smijete trudnicu, a ni goste ostaviti gladne jer kakva bi to zabava bila da se uz druženje ne servira iće i piće :) Uz par balona i malo dekoracije prostora, sve je spremno za jedno zajedničko druženje.

OVDJE pročitajte još nekoliko zanimljivih članaka za svaku trunicu

Što treba ponijeti u rodilište
Sedam prijatelja svake buduće mame
Narodne mudrosti o određivanju spola djeteta

Darivanje bebe

I dok je ovaj običaj u Americi prisutan već dugi niz godina, u našim se krajevima nekako počeo prakticirati u posljednje vrijeme. Osim ženskog druženja i razgovora, slavi se dolazak djeteta, a darovima se pomaže roditeljima u opremanju.

To mogu biti darovi raznih vrsta, bilo da se radi o odjeći, novoj ili rabljenoj, bočicama ili dudama varalicama, pelenama i igračkama, sve je podređeno mališanima.

U posljednje vrijeme sve su popularnije torte napravljene od jednokratnih pelena. Iako se naizgled čini da je to velik broj pelena koji se ne može potrošiti, kad stigne prinova, katovi nestaju u trenu.

Osim torte, čest poklon su i razni kalupi za pravljenje dječjih otisaka ili pak otiska trudničkog trbuha. No, kao što je već rečeno, nije bitan poklon već namjera i dobre želje.

Darivanje

Igre i druženje za vrijeme baby showera

Na ovakvim se druženjima često igraju tematske igre. Bilo da se radi o tomboli ili pak pomoći roditeljima u biranju imena, smijeh i zabava nikada ne izostanu.

Ova tematska druženja, odnosno baby shower vrijeme, nikako ne moraju biti materijalno orijentirana. Iako se najčešće donose darovi, onaj tko saziva druženje može odlučiti da će ono biti druženje sasvim drugog tipa.

Na njemu naglasak može biti na blagoslovu prinove i izricanju dobrih želja i pozitivnih misli. Buduću majku može se obradovati nekim poklonom napravljenim od srca, ručnim radom, zajedničkom fotografijom, ogrlicom ili nečim što će ju podsjećati na njoj drage osobe.

Ovo je vrijeme da se prijateljice i bliske osobe podruže na jedan sasvim drugačiji način jer će se nakon dolaska djeteta sigurno i količina druženja i kava barem malo promijeniti.
To nije ništa neobično ni loše, samo treba razumijevanja jer će novim roditeljima zasigurno trebati neko vrijeme da uhvate ritam i usklade sve želje i obaveze.

baby shower pokloni darovi

Izdvojeno

Osim što se kući vraćaju punih ruku poklona, majke se vraćaju sretne i zadovoljne jer su vrijeme provele u društvu osoba koje vole i na koje se uvijek mogu osloniti.
Izdvojite malo vremena i organizirajte svojoj trudnoj prijateljici druženje, okupite ženske članove obitelji i najbolje prijateljice i napravite zabavu za pamćenje.
Druženje svakako ovjekovječite i s nekoliko fotografija u kojima će mališan ili mališani uživati kada malo porastu jer će znati da su održane baš njima u čast.

Autor: Vedrana Duić Loparić