Što dijete nauči u prvih godinu dana

Gledajući bebu kako raste roditelji mogu primijetiti kako joj se razvijaju emocionalne, kongnitivne i socijalne sposobnosti.

Bebe promatraju svijet oko sebe i način na koji okolina funkcionira, one su jedni veliki istraživači. U prvoj godini života bebe svašta nauče, pa tako znaju razlokovati dobro od lošeg, vole iznenađenja, vole oponašati, pamte iskustva, žele biti korisne i jako dobro znaju ako na njih ne obraćate pažnju.

Od nekih pola godine starosti beba može početi razlikovati dobro od lošeg. Pa kada svom djetetu idete nešto objašnjavati da ne smije, ne ustručavajte se očekivati od njega i misliti da vas ne razumije, jer vas razumije u potpunosti.

Kada roditelji iznenade svoje dijete najljepše im je gledate njegove reakcije. Iznenađenja su odličan put za poticanje znatiželje kod djeteta, pa ukoliko mislite da vam djetetu fali malo volje i znatiželje u otkrivanju svijeta, pomozite si sa iznenađenjima.

Bebe vole oponašati ljude oko sebe, ali ne bilo koga. Bebu nikad nećete vidjeti kako oponaša stranca kojeg ne poznaje i u kojeg nema povjerenja. Bebe vole oponašati samo ljude u koje vjeruju i koji su im bliski.

Bebe počinju pamtiti svoja prva iskustva dok su još u trbuhu. Bebe u trbuhu sve čuju i osjete i ako ćete im primjerice puštati neku glazbu ili pričati neku priču, nastavite sa time i kada se rode pa ćete vidjeti koliko ćete se iznenaditi kada shvatite da se sjećaju svega.

Vole biti korisne! Bebama je ogromno priznanje ako im dopustite da vam u nekim trenucima pomognu. Zato ih s vremena na vrijeme tražite da vam otvore ormar ili da vam nešto donesu jer će pucati od ponosa.
Ako ne obraćate pažnju na dijete u nekom trenutku ono će to primijetit i na sve načine će pokušati dobiti vašu pažnju. Ako pak ne dobije od vas reakciju koju je očekivalo najvjerojatnije će početi plakati. Radi se zapravo o emocionalnoj inteligenciji djeteta i njegovoj ekstremnoj snazi prilikom interakcije s roditeljima.

Ne podcijenjujte dijete od godinu dana, jer ono razumije i zna i više nego što mislite. Samo ga gledajte i uživajte.