Stres je neprijatelj svake obitelji

Roditelji najčešće sami sebe stavljaju na zadnje mjesto te zanemaruju svoje potrebe kako bi udovoljili svim potrebama svog djeteta i ostalih obaveza koje u danu imaju. Na kraju dana dolazi do iscrpljenosti koja je poznata svima njima i s kojom se svakodnevno bore.

No, vrijeme za sebe zapravo ne bi trebalo predstavljati luksuz već potrebu koja se mora zadovoljiti ako želite biti kvalitetni roditelji sa osmijehom na licu.

Roditelji koji su pod stresom roditeljstva se najčešće žele da im dan traje prekratko, osjećaju pritisak okoline, razdražljivi su, nemaju vremena za sebe, za svoje prijatelje i nezadovoljni su.
Kod takvih roditelja prisutan je svakodnevni stres, koji se može prepoznati po uznemirenosti prilikom izvršavanja svakodnevnih zadataka, a povezan je sa svakodnevnim situacijama.

Što se roditeljskog stresa tiče važno je da ga roditelji postanu svjesni kako ne bi svoju negativnu pažnju preusmjerili na dijete, pod tim se misli na stalno umirivanje djeteta, držanje prodika, kritiziranje djeteta, fizičkog kažnjavanja, grubih postupaka i vikanja.

Roditeljski stres može biti posljedica neprilagođenog, zahtjevnog ili bolesnog djeteta, velikog broja roditeljskih zahtjeva ili smatranja sebe lošim roditeljima, neuspješnosti discipliniranja djeteta, ovisnosti djeteta o roditelju ili neispunjenih roditeljskih očekivanja, loše materijalne situacije ili nedostatka podrške.

Kada roditelj osvijesti postojanje stresa važno je da shvati i koji su njegovi simptomi kako bi se mogli nositi sa njim.
Simptome stresa ćete najlakše prepoznati po čestom obolijevanju, ubrzanom radu srca, konstantnom umoru, napetosti, stalnoj brizi, teškoćama u koncentraciji, zaboravljivosti, ljutnji, tuzi, strahu, razdražljivosti, bezvoljnosti, gubitku interesa za određene aktivnosti i napetosti u odnosima.

Saznajte više kako u ovom stresnom režimu života ostati super mama?
Kada roditelj prepozna ove simptome stresa važno je da pronađe način kako da se s njim suoči. Potrebno je raditi ono što ga može vratiti u ravnotežu te što ga umiruje i veseli.

I djeca mogu biti pod stresom stoga saznajte i prepoznajte kroz ove članke te simptome

Djeca i stres – kako ga prepoznati kod djece
Dijete pod stresom ili osjećajem straha

Nije loše s vremena na vrijeme si priznati da ste pod stresom i da ponekad imate pravo na njega zbog čega ne znači da ste zato loši roditelji. Biti roditelj iziskuje mnogo truda te ne predstavlja ni malo lagan posao.

Savršen roditelj ne postoji i normalno je da s vremena na vrijeme puknete, ali se nemojte zbog toga gristi nego jednostavno nastavite dalje i dajte sve od sebe kako bi to ispravili. Što prije toga postanete svjesni, to će vam biti lakše.

Nemojte se zanemarivati! To je najgore što možete napraviti kako za sebe, tako i za okolinu. Zapamtite da je zadovoljan roditelj najbolji roditelj!

Ana Zibar