Kako u ovom stresnom režimu života ostati super mama?

Da bi mama bila zdrava i sretna, treba samo naučiti kako izbalansirati osnovnih 5 izvora energije.

U današnje vrijeme postoji toliko puno antistresnih metoda, i sve su super, a ovo o čemu ćete sada čitati su toliko jednostavne stvari, koje može savladati i primijeniti gotovo svaka osoba.

Kaže se da žena drži tri kuta kuće, a neke legende spominju i četvrti. A vjerojatno neke “nove” mame osjećaju i još veću odgovornost, težinu i stres.

Kako u ovom stresnom režimu života ostati super mama?

Kako se izboriti za energiju, vrijeme potrebno da budete zdrave i sretne i da to prenesete na svoju djecu?

Možda niste dovoljno toga svjesni, ali energija je ono bez čega ničeg ne bi bilo. Tu „nevidljivu“ silu koristimo za doslovno sve životne procese. Od samog buđenja ujutro, čim otvorite oči, počinjemo gubiti energiju.

Ako želite otići bilo gdje, trebate se ustati, uložiti energiju da biste stigli na odredište. Želite se zaposliti, otići na intervju, opet vam treba energija da sve to realizirate.

Želite zaraditi novac, opet se vraćamo na energiju, bila ona u misaonoj ili fizičkoj formi. Iz svega možemo zaključiti kako bez energije nema rasta. Bez energije nema ni života.

Problem je što su nas cijeli život uče i zahtijevaju od nas da ulažemo u nešto, da investiramo, da zaradimo, da dokažemo da vrijedimo.

Tri su ključne stvari, a koje nas možda i nisu učili u životu, a to su:

> Na koji način unijeti energiju u svoj organizam
> Na koji način je održati na nivou
> I na koji način baratati s njom, tj. na koji način je poslati tamo gdje treba

Ovo su esencijalne stvari koje bi svaki čovjek trebao znati, a za mame su to stvari od izuzetne važnosti.

Zašto je važno da obratite što više pažnje na sebe?

Zato što će mama prvo na sebi primijeniti ta znanja, bit će sretnija, pozitivna, puna energije, a zatim će to isto stečeno iskustvo kroz energiju i ispravnu edukaciju prenositi svojim potomcima.

Dakle, što se tiče unošenja energije u ljudski organizam, postoji nekoliko osnovnih, esencijalnih izvora energije. Bez obzira na, spol, dob, vjeroispovijest, ovo su univerzalna načela kojima se nijedno ljudsko biće u potpunosti nije suprostavilo i ostalo živo.

Osnovni izvori energije su:
1. Pravilno disanje
2. Hrana
3. Voda
4. Sunce
5. San

majka-dijete

Pravilno disanje

Najbrži način unosa energije i reguliranja stresa je pravilno duboko disanje.

Pravilnim disanjem izbacimo gotovo i do 70 % otrova iz organizma. Pravilnim dubokim disanjem, ne samo što unesemo optimalnu količinu kisika (a kisik je osnovna energija za funkcioniranje organizma) već reguliramo bilo koje emotivno stanje.

Dakle, ako ste tužni, sjednite, zatvorite oči i duboko dišite.
Ako ste nervozni, sjednite i duboko dišite.

Ako vas boli glava, ili bilo koji dio tijela ili organ, opet sjednite, opustite se, zatvorite oči i duboko dišite 5 -7 ili 10 minuta.
Osjećate tremu, paniku, opet duboko dišite.

Djeca znaju pravilno disati, ali između 8. i 9. godine života počinju disati nepravilno. Nepravilno disanje postane uzrok gotovo svim psihofizičkim problemima.

I zato, vježbajte duboko disanje svaki dan, budite primjerom stabilne, zdrave i sretne mame, te učite svoju djecu pravilno disati kako bi i oni imali zdravo i jako tijelo i pozitivan i brilijantan um.

duboko disanje energija sreca

Da bi postigli naviku pravilnog disanja korisno je paziti na:
> Pogrbljeno držanje
> Preusku odjeću
> Namjerno uvlačenje trbuha da izgledamo mršaviji

Hrana

Što se tiče prehrane, ima toliko puno teorija da se čovjek više ne može ni snaći.
Koliko god teorija ima, svaki organizam je poseban univerzum za sebe i tajna uspjeha svakog pojedinca je u osluškivanju potreba vlastitog tijela.

Da bi slušali potrebe vlastitog tijela potrebno je konstantno i redovito održavati pozitivan odnos sa njim. To postižemo redovitim radom na sebi, balansom svih 5 načina unošenja energije.
U pravilnoj ishrani bitno je održati ravnotežu koncentracije kiselosti u tijelu.

Granica pH je 7,4, i svaka neravnoteža uzrokovana stresom, rafiniranom hranom i sl dovodi do povećane koncentracije kiselosti u organizmu, što je preduvjet za sve bolesti. Znači pravilna ishrana je ona koja pospješuje ravnotežu pH vrijednosti u organizmu.

Ono što je važno je da što god da jedete, jedite sa pažnjom i svjesnošću

Za doručak je idealno jesti voće do 12h, ali možete koristiti i zelene kašaste sokove.

dorucak s cimetom medom i orasastim plodovima

Mini recept zdravi energetski super doručak

Zrna pšenice (otprilike 3 jušne žlice po osobi) isperite i namočite preko noći (8-12 sati), a ujutro dodajte žličicu meda, prstohvat cejlonskog cimeta, oraha po želji.
Sve dobro pomiješajte i uživajte u doručku.

Što se tiče ručka, što god da jedete kao glavno jelo, uz to bi svakako bilo super jesti dosta svježe salate.

Za večeru, budući da je naš organizam preslika prirode, naša probava odlazi u fazu mirovanja. Stoga, bilo bi idealno večerati do vremena zalaska sunca, znači ovisno o godišnjem dobu između 18 i 19 sati.

Evo još par zanimljivih savjeta:

> pijte puno svježih sokova od voća i povrća, te jedite hranu koja sadrži puno enzima
> što manje koristite rafinirane i kemijski obrađene proizvode, pa ako bijeli šećer zamijenite steviom ili melasom, već ste puno učinili za sebe
> Hranu jedite polako i u umjerenim količinama
> Omjer hrane u obroku neka bude 70 % hrane koja potiče lužnatost, 30 % hrane koja potiče kiselost

mineralna voda casa

Voda izvor života

Jeste li znali da je voda temeljni element svih živih bića i da je ljudsko tijelo najvećim dijelom- oko 75 % satkano od vode?
Voda čini 90,7 % krvi, 80,5 % mozga, 75 % mišića i 13 % kostiju.

Voda je neophodna za život: poboljšava naše zdravlje i kondiciju, pomaže u razmjeni hranjivih tvari i čišćenju od otpadnih tvari i toksina. Dehidracija, tj. nedovoljna konzumacija vode uzrok je većine problema i dijagnoza današnjice.

Osoba koja pije 2 do 2,5 l vode dnevno (cca 10 do 12 čaša) može smanjiti rizike raznih bolesti i to:
> Dobivanja raka debelog crijeva za 50 %
> Raka dojke za 75 %
> Raka mjehura za 45 %

Također, dovoljnom konzumacijom vode, može manjiti bolove u glavi, leđima, zglobovima i drugim dijelovima tijela
Čista izvorska voda tijelu će pružiti potrebnu akumulaciju hranjivih tvari i izbacivanje otpadnih. Sokovi, kava i ostali napitci ne mogu nadoknaditi ljekovitost i ulogu čiste vode.

Par savjeta kako konzumirati vodu:
> Dnevno pijte 2 – 2.5 l (10 do 12 čaša) vode
> Ujutro kada se ustanete popijte 2 čaše vode
> Ne pijte vodu za vrijeme jela (pijte vodu 30 min prije i 1h nakon jela)
> Kad konzumirate, vodu neka to bude više puta u manjim količinama

Sunce i vrijeme boravka na suncu

Sunce je izvor života na Zemlji, te se kao takvo kroz povijest štovalo u svim drevnim kulturama. Oni koji su na planetu živjeli tisućljećima prije nas doživljavali su Sunce kao princip kojim se održava ovaj svijet.

Svjetlo je esencijalan element zdravlja i dobrog osjećanja jer ga poput hrane i vode ljudsko tijelo koristi u različitim metaboličkim procesima.

Kako optimalno iskoristiti energiju sunca?

> Boravite u prostorijama sa što više prirodnog svjetla, otvarajte prozore (posebno ujutro) kako biste upili što više sunčanih zraka
> Svakodnevno provedite 20 do 30 minuta na suncu. Idealno vrijeme izlaganja je ujutro prije 11 sati i poslijepodne od 16 sati

san zdravo spavanje krevet

San i koliko nam je sna dovoljno da se odmorimo i napunimo svježom energijom

Kako osigurati kvalitetan san?
> Važno je navesti kako sav dnevni stres i sve aktivnosti koji uzrokuju stres onemogućavaju opuštanje meridijana – energetskih kanala čija je odlika elektricitet. Kako bi san bio kvalitetan, meridijani trebaju biti opušteni kako bi energija nesmetano kolala.

> Idealno bi bilo pronaći svoje optimalno vrijeme odlaska na spavanje, ali ako to niste u mogućnosti, bitnije je da se neposredno prije sna „riješite “ dnevnog stresa kako ga ne bi prenijeli u noć.

U slučaju da vam je to teško najbolje je primjeniti tehnike dubokog disanja koje će opustiti zgrčeno tijelo od stresa.

Tehnika potpunog dubokog disanja u kratko vrijeme može izbalansirati živčani sustav i emocije, a onda možemo spokojno ići na spavanje.

> Otiđite na počinak sa molitvom i pozitivnim mislima poput ljubavi, sreće, zahvalnosti za proživljeni dan, a u novi dan krenite sa istom namjerom.

Leonardo Gospodnetić, Master of Arts in Kinesiology