Zašto je zdravo hodanje bosih nogu

Maloj djeci preporučuje se da što više, kada je to moguće, hodaju bosa.
Dolazak toplijih dana idealno su vrijeme za bosonogo hodanje, kada djeca mogu osjetiti toplinu i strukturu tla pod stopalima a i određeni užitak koje pri tom pruža “masiranje” stopala.

Struktira dječjeg stopala

Prsti nogu i stopala prepuna su mnogobrojnih živčanih završetaka koji tijelu šalju nebrojeno mnogo informacija o okruženju. Stavljanjem cipelica na dječja stopala ta količina informacija jako se smanjuje.

Bosonogo hodanje je mekanije, sporije te stvara manje pritiska na petu, palac više radi i pridonosi stabilnosti kod djeteta, a koljena lakše apsorbiraju kretanje.

Kosti noge se formiraju tek u kasnoj adolescentskoj dobi a do tada su po sastavu sličnija hrskavici te su puno podložnija iskrivljavanju i raznim deformitetima.

Zbog tog razloga odabir ispravne obuće svakako je od velike važnosti i daleko je ispred trenutne mode. Mnoge deformacije stopala, urasli nokti ili atletska stopala su često uzrokovana lošim odabirom obuće još u ranoj mladosti.

Bosonogo hodanje za sigurniju tjelesnu budućnost

Istraživanja pedijatara govore kako djeca koja su često hodala bosonoga mnogo manje padaju jer dobivaju više informacija o svom okruženju direktno iz stopala te manje gledaju u tlo ispred sebe.

Bosonogo hodanje je dio normalnog i prirodnog razvoja te donosi mnogobrojne boljitke cjelokupnog tijela.

Roditelji koji djecu puštaju da hodaju bosonoga dopuštaju tako dječjoj koži da bolje diše, pridonose boljem razvoju nježnih mišića i ligamente nogu.

Takva djeca se drže ravnije, imaju pravilnije držanje prilikom hodanja, ravnomjernije raspoređuju pritisak tijela na stopalo a svod stopala se pravilnije razvija. Svi ovi elementi pridonose manjoj potrebi za anatomskom obućom u kasnijoj dobi.

Kako priviknuti dijete da hoda boso

Za početak dijete ostavite bosonogo u igri u kontroliranim uvjetima kao na primjer u provjerenom pješčenjaku, potom ga pustite na dobro uređen i pokošen travnjak, a po ljeti djecu ostavite bose na pješčanim ili šljunčanim plažama. U izrazito vruće ljetne dane ipak pripazite na vrelinu kamena ili pijeska.

Ako dijete bude dovoljno dugo bosonogo koža stopala će s vremenom otvrdnuti pa će se broj mehaničkih povreda smanjiti no ipak uvijek ostanite na oprezu i prije puštanja djeteta na neku površinu provjerite okruženje.

Piše: Wishmama