Bonton ponašanja na roditeljskom sastanku

Za većinu roditelja koji redovno i marljivo prate rad i napredak svoje djece u školskim klupama itekako je važan osnovni bonton ponašanja na roditeljskim sastancima.

Jedan od najučinkovitijih sastanaka gdje se uspostavlja veza između roditelja, učitelja/profesora i samog djeteta je sastanak u školi.

Na roditeljskim sastancima okupljaju se svi roditelji pripadnika jednog razreda, a na njima se iznose pozitivne i negativne karakteristike, ideje i planovi za poboljšanje te se razmatraju prijedlozi svih prisutnih.

Pojedini roditelji sastanke smatraju „nepotrebnom“ obvezom i trošenjem privatnog vremena dok ona druga polovica marljivo prati radove svojih malenih školaraca. Kao i svako javno mjesto i školska učionica ima svoj bonton ponašanja, a svaki savjestan roditelj trebao bih ga se pridržavati.

Ne kasnite na roditeljski sastanak

Kao što ne kasnite na posao, ne bi smjeli kasniti niti na roditeljski sastanak. Sastanci se održavaju nekoliko puta godišnje s ranije predviđenim terminom stoga je vrlo važno poštivati vrijeme razrednika/profesora kao i vrijeme ostalih roditelja.

Samim kašnjenjem automatski ste zakinuti za informacije, a konstantno upadanje u riječ kako bi polovili sve konce može jednostavno nervirat sve prisutne.

Poslušajte razrednika da ispriča svoje

Budući da je razredni nastavnik osoba koja s vašim djetetom provodi 1/3 dnevnog vremena, pretpostavljamo da je upoznat/a s navikama i ponašanjem vašeg djeteta.

Na roditeljskim sastancima razrednik iznosi osnovne planove, rad učenika kao i činjenice o njegovom ponašanju. Poslušajte razrednog nastavnika do kraja, a tek onda postavite željena pitanja.

Ne upadajte drugim roditeljima u riječ

Kada netko od osoba razgovara s nastavnikomili pred svima izlaže svoje mišljenje ili upit, budite toliko pristojni da dopustite da ta osoba kaže sve do kraja bez da joj upadate u riječ.

Svaki roditelj želi nešto reći ili prokomentirati za dobrobit svoje i tuđe djece pa bih bilo jako zahvalno da se ne ubacujete drugima usred rečenice. Ni vi ne bi voljeli da vas netko prekida usred priče.

Ugasite mobitele u učionici

Jedno od osnovnih pravila opće kulture je gašenje zvuka mobilnog aparata na javnim mjestima i događanjima. Nemojte se sramotiti i iritirati sve prisutne stalnom zvonjavom mobitela.

Ugasite mobitel prije odlaska na roditeljski sastanak.

Manju djecu ostavite kod kuće

Mnogo roditelja na roditeljske sastanke dovodi mlađu djecu koja je tada prisutna s njima.

Neki ih nemaju gdje ostavite pa su prisiljeni to uraditi, međutim pokušajte što ranije organizirati neko čuvanje kod bake i djeda ili najboljih prijatelja.

Za sat vremena svi će vam rado uskočiti u pomoć, a vaš mališan neće ometati sve prisutne. Kao se kaže: „Dobra organizacija je pola posla.“

Negativne kritike shvatite kao dobronamjeran savjet

Roditeljima je vrlo teško primiti srcu činjenicu da njihovo dijete nije dobro, ne uči ili da radi probleme drugim učenicima.

Savjete razrednog nastavnika nemojte shvatiti kao nešto loše, već kao dobronamjeran savjet u kojem je komunikacija roditelja i razrednika važna za dobrobit djeteta. Surađujte međusobno kao i s ostalim roditeljima.

Autor: Marina Jakšić