Vid kod djece promatrajte od njihove najranije dobi

Djeca se rijetko žale na svoj vid ali zato često iskazuju taj problem kroz svoje ponašanje. Dijete jednostavno ne zna prepoznati vidi li ispravnu sliku svijeta kojeg gleda oko sebe.

Neki od najčešćih pokazatelja poremećaja s vidom kod djece mogu biti sjedenje preblizu televizora ili ostalih ekrana, držanje stvari blizu lica, učestalo treptanje.

Problem s vidom, odnosno očima može se kod djece razviti u bilo kojoj dobi a roditelji i nisu ponekad svjesni problema koje dijete ima s vidom odnosno s očima. Djeci bi se po rođenju trebao provjeriti vid te ponoviti kontrolu nakon šest mjeseci. Također vid treba provjeriti do četvrte godine života te potom svake dvije godine.

Djeca za koju se sumnja da imaju probleme s vidom obvezno treba odvesti oftalmologu na detaljnija ispitivanja vida i sposobnosti fokusiranja na objekte čim se uoče određeni problemi.

Vid se u djece razvija do njihove šeste godine te kasno otkrivanje može utjecati na duže vrijeme liječenja i slabije rezultate. Kod djeteta koje krene u školu s neotkrivenim poremećajem vida postoji mogućnost iskazivanja problema u vidu poteškoća pri učenju.

Koji su najčešće problemi u dječjoj dobi

Među najčešćim bolestima oka u dječjoj dobi spadaju, strabizam, slabovidnost, titranje očiju. Dijagnosticiranje i pretraga vezana za slabovidnost naročito je potrebna kod djece mlađe dobi.

Strabizam

Strabizam predstavlja poremećaj pokretljivosti očiju koji se najčešće riješava nošenjem naočala. Za ispravnu sliku oči moraju biti usmjerene u istom smijeru a ako oba oka nisu poravnata dijete može imati dvostruku sliku okoline.

Kod djece ovaj poremećaj može prerasti u slabovidnost jer će mozak pokušavati “isključiti” jedno oko iz stvaranja slike trodimenzionalnog prostora.

OVDJE saznajte kako odabrati dioptrijske naočale za djecu?

Slabovidnost

Djeca najčešće nisu svjesna da imaju smanjenu vidljivost jednog oka, a roditelji ovaj nedostatak vrlo rijetko otkrivaju sami.

Roditelji obično reagiraju kada je vidna oštrina smanjena na oba oka budući da tada dijete pokazuje znakove slabijeg vida. Također, roditelji trebaju biti posebno oprezni ako u obitelji ima sličnih dijagnoza. Važno je čim ranije otkriti ovaj nedostatak jer se pravilnom dijagnozom, nošenjem naočala i vježbanjem slabijeg oka vid može popraviti.

Da li znate da se problem s vidom kod djece se može pojaviti bilo kada
dojete-naocale

Naočale

Glavna svrha dječjih dioptrijskih naočala je očuvanje dobrog vida. Većina djece mora nositi naočale zbog problema s dalekovidnošću ili kratkovidnošću. Prema potrebi oftalmolog može propisati nošenje naočala cijelo vrijeme ili samo dio vremena, kao što je nošenje u vrijeme pisanja domaće zadaće ili boravka u školi.

OVDJE saznajte kako odabrati dioptrijske naočale za djecu?

Zadaća roditelja je da cijelo vrijeme potiču svoje dijete i objasne mu koji su ciljevi nošenja naočala te da su one vrlo moderne u današnje vrijeme, a svakako ga treba pohvaljivati za nošenje naočala.

Izdvojeno:

> Djecu koja imaju minus diopotriju načelno treba manje kontrolirati jer su ona svjesnija poboljšanja koje im donosi nošenje naočale i imaju bolji odnos prema njima.

> Prilikom odabira naočala najvažnije je da okvir stabilno stoji na glavi djeteta. Okvir mora dobro “sjesti” na nosić i on ne smije biti niti preuzak (da ne bi stiskao glavicu) niti preširok da ne bi spadao. Ovo je jako važno jer spadanjem naočala dijete počne nesvjesno gledati preko njih i time se može izgubiti svrha nošenja.

> Nakon dobrog okvira treba obratiti pažnju i na model jer se dijete koje će nositi naočale treba osjećati dobro s njima. Naime, već negdje oko svoje pete godine djeca počinju stvarati sliku o sebi pa su stoga i okviri odnosno model i boja jako važni pri odabiru.

Tekst omogućio : Ghetaldus