Nije rješenje potpuno zabraniti djeci upotrebu mobilnih telefona i interneta

Iako djeca imaju koristi od upotrebe digitalnih i društvenih medija, kao što su rano učenje i izlaganje novim idejama, prekomjerna upotreba može negativno utjecati na njihovo zdravlje, navike spavanja i prehranu, pa čak i njihovu pažnju.

Međutim, potpuni prestanak njihovog korištenja nije rješenje.

Pristup koji predlažu pedijatri iz SAD-a može vam pomoći da postignete pravu ravnotežu.

To uključuje pisanje plana korištenja društvenih mreža koje stariji članovi obitelji odrede, a s kojim će se i djeca slagati i slijediti ga.

Ideja je da roditelji i djeca prilagode smjernice koje preporučuju pedijatri za vrijeme provedeno ispred ekrana, uključujući TV, mobitele, računala, tablete pa čak i smart satove.

To je ključ za obnavljanje sna za sve članove obitelji kako nitko ne bi spavao s bilo kojim uređajem u svojoj spavaćoj sobi. Svaka upotreba treba se zaustaviti najmanje sat vremena prije spavanja.

Obiteljski plan treba uključivati sve ključne životne navike, od barem jednog sata vježbanja do postizanja odgovarajućeg broja sati spavanja.

Ovaj plan omogućava i roditeljima da se uključe u dnevne aktivnosti svoje djece i da odrede koliko je vremena na raspolaganju za korištenje medija.

Kakav god format koristite, periodično ga ažurirajte kako bi se promjene pozitivno odrazile na obiteljski raspored te na potrebe vaše djece, prenosi Health24.