Stipendije za poticanje umjetničkog razvoja osmaša

Kako bi potaknuli razvoj akademskih i umjetničkih sposobnosti učenika u poticajnom okruženju jedine umjetničke gimnazije u Hrvatskoj, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba treću godinu zaredom raspisuje Natječaje za stipendije Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5!, kojima najkreativnije osnovnoškolce nagrađuje stipendijom i time im olakšava upis u gimnaziju.

Privatna umjetnička gimnazija uz program opće gimnazije nudi pojačanu nastavu iz umjetničke grupe predmeta, odnosno likovne, glazbene, scenske i filmske umjetnosti te medijske kulture.

pug-natjecaji

Uz tradicionalni vid nastave, učenici dva sata tjedno pohađaju kreativne radionice, a među njima su:
> glazbena radionica
> slikarska radionica
> filmska radionica
> radionica umjetničke fotografije
> plesna radionica, govorništvo
> scenska radionica i druge.

Također, učenici u sklopu projekta Film za 5! tijekom školske godine gledaju sve dugometražne igrane filmove domaće produkcije iz tekuće godine. Zatim pišu osvrte na njih i imaju okrugli stol s redateljem ili glumcima iz filma. Također ocjenjuju filmove te nagrađuju onaj najbolji po učeničkom izboru.

pug-natjecaji-1

Posebnost Natječaja za stipendije Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5! je što pobjednike biraju sadašnji učenici, koji svim pristiglim radovima posvete pažnju te ih detaljno analiziraju, primjenjujući znanje koje su stekli na nastavi iz umjetničke grupe predmeta.

Ovim načinom izbora stvara se iznimno pozitivna atmosfera jer se učenicima ukazuje povjerenje stručnog odabira njihovih budućim školskim kolegama, odnosno nasljednika u školskim klupama.

Ukazano povjerenje nastavnika učenici su vrlo odgovorno i zrelo opravdali te se ovakav pristup pokazao iznimno uspješnom pedagoškom metodom. Do sada stipendije je osvojilo petero učenika, koji su danas izuzetno uspješni učenici drugog, odnosno prvog razreda. Oni sada, uz razvoj na općeobrazovnim predmetima, na brojim radionicama u sklopu nastave razvijaju svoj umjetnički-kreativni potencijal.

pug-natjecaji-2

Za sudjelovanje u natječaju Film za 5! junior potrebno je:

Snimiti film u tehnici i žanru po vlastitom izboru, za Sliku za 5! naslikati, nacrtati, izrezbariti, fotografirati ili modelirati rad po izboru.

Natječaj Tekst za 5! donosi dvije ravnopravne nagrade jer se literarni rad može napisati na hrvatskom i na engleskom jeziku. Na natječaje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske slanjem radova do 31. svibnja 2018. godine.

Ucenici-pug

Detaljnije informacije o natječaju dostupne su na stranicama Privatne umjetničke gimnazije