10 koraka za smanjenje stresa u trudnoći

Ako nikada niste prakticirali neku tehniku opuštanja, trudnoća je idealno vrijeme za početak.
Kada naučite kako se opustiti, to će vam pomoći ostati zdravom tijekom trudnoće, te ćete dobro podnijeti trudove i uživati nakon porođaja.

Odvojite 20 minuta u danu kako biste otkrili razliku između mišića koji su napeti i onih koji su opušteni.

1. Uključite automatsku tajnicu, smanjite svijetlo i sjednite u udoban stolac ili legnite – nemojte ležati na leđima nakon četvrtog mjeseca, pokušajte ležati na boku sa trbuhom poduprtim jastukom.
2. Provedite nekoliko trenutaka opuštajući se i smirujući misli.
3. Sada istegnite nožne prste i osjetite napetost. Polagano pustite da vam se prsti opuste te pomalo ih mičući.
4. Stisnite koljena i bedrene mišiće, pritom osjećajući napor. Držite nekoliko sekundi te potom opustite, puštajući da vam se bedra lagano otkotrljaju.
5. Stisnite mišiće trbuha kao da želite svome djetetu dati veliki zagrljaj. Opustite, dajući mu što je više mjesta moguće.
6. Stisnite šake, te lagano opustite prste.
7. Povucite ramena prema ušima i pustite ih da padnu. Slegnite ramenima i opet ih pustite da padnu. ramena bi vam trebala biti opuštena i lagana.
8. Stisnite svaki mišić na licu – ne brinite se, nitko ne gleda:). sada ih opustite tako da nema nikakvog izraza na vašem licu. Vaša bi usta trebala biti malo opuštena; možda čak lagano otvorena.
9. Uzmite nekoliko minuta kako biste postali svjesni osjećaja vašeg tijela sada kada je opušteno. Vaše će dijete uživati u dodatnom kisiku kojeg dobiva dok je vaše disanje produbljeno, a tijelo smireno.
10. Kada ste spremni, zijevnete, protegnite se, polagano sjednite, i pripremite se nastaviti sa onime što ste trebali napraviti.

Tekst omogućio: Veble
Vaša trudnoća, dr. Anne Deans